Joudaki V, Ghazifard َ, Haghshenas E. Urban Geology effects of Sarpol-e-Zahab on the sensitivities of the implementation of two civil structures. Disaster Prev. Manag. Know. 2021; 11 (3) :238-254
URL:
http://dpmk.ir/article-1-413-fa.html
جودکی وحید، قاضی فرد اکبر، حق شناس ابراهیم. تأثیر زمینشناسیِ شهری سرپلذهاب بر حساسیتهای اجرای دو سازه عمرانی. دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1400; 11 (3) :238-254
URL: http://dpmk.ir/article-1-413-fa.html
1- کارشناسی ارشد، واحد خدمات مهندسی تونلهای انتقال آب سرپلذهاب و بازیدراز، شرکت مهندسین مشاور ساحل امید ایرانیان، تهران. ایران.
2- استاد گروه زمینشناسی مهندسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان .ایران.
3- دانشیار، گروه مهندسی ژئوتکنیک، پژوهشکده بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله، تهران .ایران.
چکیده: (1926 مشاهده)
زمینه و هدف: زمینشناسیِ شهری به کاربرد مطالعات زمینشناسی جهت مدیریت مخاطرات طبیعی و توسعه پایدار در مناطق شهری میپردازد. در شرایطی که مخاطرات زمینشناسی ناشی از زلزله 21 آبان 1396، منطقه سرپلذهاب را فرا گرفته بود، در مجاورت شهر دو تونل زیرزمینی در حال اجرا بود. تأثیرات منفی سازهها، میتوانست موجب تشدید بحران در منطقه زلزلهزده گردد.
روش: با نتایج بازدیدهای میدانی و مرور متون تخصصی و ادبیات فنی (مقالات، اسناد و گزارشات)، مخاطرات زمینشناسی ناشی از زلزله در منطقه سرپلذهاب، از دیدگاه دانش زمینشناسیِ شهری مورد بررسی قرار گرفته است و با استفاده از تجربیات کاری مؤلفین در تونلهای سرپلذهاب و بازیدراز، به چگونگی مدیریت تأثیرات منفی ناشی از حفاری این سازهها (جلوگیری از تشدید بحران در منطقه زلزلهزده) پرداخته شده است.
یافتهها: رخداد زمینلرزه، زمینهساز وقوع مخاطرات دیگر زمینشناسی نظیر:"زمینلغزش، بهمن سنگی" گردیده و منطقه دچار بحرانی فراگیر شده است. در چنین شرایطی عملیات حفاری تونلها نیز در نقاطی با جریان آبهای زیرزمینی-سطحی و نیز با جادههای مواصلاتی شهرستان تلاقی پیدا میکرد. تأثیرات مخرب عملیات حفاری میتواند موجب بُروز مشکلات فراوان (کاهش منابع آب، نشست زمین و مشکل تردد وسایل نقلیه در جادهها) گردد و طبیعتاً بر حجم مشکلات مردمِ زلزلهزده بیفزاید.
نتیجه گیری: بحرانهای ناشی از زلزله، به طور مستقیم و غیر مستقیم با خصوصیات زمینشناسیِ شهری مرتبط بودهاند، لذا در زمان اجرای تونلها نیز، راهکارهایی عملیاتی متناسب با شرایط زمینشناسی، لحاظ گردید تا ماشینهای حفار به شکل ایمن از محدودههای پُرخطر عبور نمایند و از تشدید بحرانهای اجتماعی موجود در منطقه زلزلهزده، جلوگیری به عمل آید.
نوع مطالعه:
ترویجی |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/2/11 | پذیرش: 1400/3/14 | انتشار الکترونیک: 1400/6/7