پیام خود را بنویسید
   [صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 13، شماره 1 - ( دوره سیزدهم،شماره اول،بهار 1402 ) ::
جلد 13 شماره 1 صفحات 79-62 برگشت به فهرست نسخه ها
مکان‌یابی اسکان اضطراری و موقت بعد از رخداد زلزله در شهر دامغان با استفاده از مدل فازی
اسماعیل نجفی*
استادیار گروه ژئومورفولوژی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران.
چکیده:   (297 مشاهده)
زمینه و هدف: زلزله به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مخاطرات محیطی در شهرها، سالانه خسارات مالی و جانی فراوانی به بار می‌آورد و یکی از ضروری‌ترین اقدامات در این زمینه، بکارگیری اصول مدیریت بحران است. از جمله مهم‌ترین نیازهای اساسی آسیب‌دیدگان ناشی از مخاطرات طبیعی، داشتن یک سرپناه ایمن است.
روش: نوع پژوهش، کاربردی و رویکرد انجام آن توصیفی-تحلیلی است. براساس معیارهای مؤثر در امر مکان‌یابی بهینه اسکان اضطراری و موقت، از 19 لایه‌ی شهر دامغان استفاده شد و سپس نقشه پهنه‌های مناسب جهت اسکان اضطراری و موقت با استفاده از مدل Fuzzy و نرم‌افزار Arc GIS تهیه شد.
یافته‌ها: نتایج به دست آمده بیانگر آن است که در مجموع از کل شهر دامغان، بخش‌های واقع در محدوده‌های پارک دانشجو و پارک جنگلی، محله امام، محله بهارستان، مصلی (در حال ساخت)، شهرک گلستان و مسکن مهر، دانشگاه علوم پایه دامغان، میدان‌های امام حسین (ع)، 15 خرداد، دانشجو و سعدی دارای اولویت بالاتری برای مکان‌یابی اسکان اضطراری و موقت بعد از زلزله احتمالی برخوردار هستند که نیازمند توجه شایسته سازمان‌ها و ادارات (شهرداری، فرمانداری، هلال احمر) در زمینه تأمین و تجهیز زیرساخت‌ها، فراهم سازی وسایل، اداوات و اقلام مورد نیاز(درمانی، مواد غذایی، منابع آب و انرژی) در مواجه با رخداد زلزله احتمالی در شهر دامغان در کنار آموزش همگانی شهروندان و مشارکت آن‌ها است. قابل ذکر است که مابقی پهنه شهری موجود دامغان که حدود 70درصد مساحت شهری نیازمند توجه جدی در زمینه مدیریت بحران ناشی از زلزله احتمالی است و در زمینه اسکان اضطراری و موقت مناسب نیستند.
نتیجه‌گیری: راهبرد اصلی مدیریت بحران برای کاهش اثرات زیان بار پس از وقوع زلزله، احداث پایگاه‌های اسکان اضطراری و موقت برای زلزله‌زدگان است.بنابراین در برنامه‌ریزی کاربری شهری در شهرهایی همچون دامغان، باید به مکان‌یابی کاربری‌‍‌های مناسب با خطر زلزله همچون مراکز و پایگاه‌های امداد و نجات و سوله‌های بحران متناسب با تعداد جمعیت و سایر شرایط جغرافیایی و اقلیمی ( وضعیت جوی و باد ) اقدام نمود.
شماره‌ی مقاله: 5
واژه‌های کلیدی: زلزله، اسکان اضطراری و موقت، مکان‌یابی، مدل فازی، شهر دامغان
متن کامل [PDF 1184 kb]   (217 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1402/2/9 | پذیرش: 1402/3/27 | انتشار الکترونیک: 1402/4/5
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Najafi E. Locating emergency and temporary housing after the earthquake in Damghan using fuzzy model. Disaster Prev. Manag. Know. 2023; 13 (1) :62-79
URL: http://dpmk.ir/article-1-584-fa.html

نجفی اسماعیل. مکان‌یابی اسکان اضطراری و موقت بعد از رخداد زلزله در شهر دامغان با استفاده از مدل فازی. دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1402; 13 (1) :62-79

URL: http://dpmk.ir/article-1-584-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 1 - ( دوره سیزدهم،شماره اول،بهار 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران Disaster Prevention and Management Knowledge (quarterly)
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4570