پیام خود را بنویسید
دوره 10، شماره 3 - ( دوره دهم، شماره سوم، پاییز 1399 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 250-240 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Foruzanmehr M, Khashei siuki A, Najafi mood M H, Khozeymehnezhad H. Application of Fuzzy and FEMA Modified Methods in Risk Assessment of Man-Made Threats in Water Systems. Disaster Prev. Manag. Know. 2020; 10 (3) :240-250
URL: http://dpmk.ir/article-1-353-fa.html
فروزان مهر مهدیه، خاشعی سیوکی عباس، نجفی مود محمدحسین، خزیمه نژاد حسین. کاربرد روش‌های اصلاح‌شده فازی و FEMA در ارزیابی ریسک تهدیدات انسان‌ساز در سامانه‌های آبی. دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1399; 10 (3) :240-250

URL: http://dpmk.ir/article-1-353-fa.html


1- کارشناس ارشد منابع آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.
2- دانشیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
3- استادیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
4- دانشیار دانشکده کشاورزی ، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.
چکیده:   (2571 مشاهده)
زمینه و هدف: ارزیابی تهدیدات و آسیب‌پذیری زیرساخت‌ها، یکی از دغدغه‌های مهم مسئولان حوزه امنیت در یک کشور است. سامانه‌های آبرسانی نیز یکی از مهمترین و حساس‌ترین زیرساخت‌ها می‌باشد. سامانه‌های آبرسانی نیز از جمله زیرساخت‌های اساسی محسوب می‌شوند که ارزیابی تهدیدات در این سامانه‌ها و شناسایی نقاط ضعف آن بسیار مهم است. در این راستا در پژوهش حاضر قصد داریم علاوه‌بر ارزیابی ریسک یک سامانه‌ آبی با روش‌های موجود، به اصلاح و بروزرسانی این روش‌ها پرداخته و نتایج آن را مورد بررسی قرار دهیم.
روش: پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت از نوع کاربردی و به لحاظ اجرا، ترکیبی از روش‌های توصیفی ـ تحلیلی و کمی محسوب می‌شود. در این پژوهش علاوه بر بازدیدهای میدانی و مصاحبه‌های صورت گرفته با کارشناسان مربوطه در زمینه مورد مطالعه، برای انجام محاسبات و برآورد ریسک سامانه‌های آبی از دو روش ارزیابی ریسک فیما[1] و فازی و همچنین، اصلاح شده‌ی این دو روش استفاده شده است. قابل ذکر است که به دلیل رعایت نکات پدافندی در پژوهش حاضر از ذکر مکان و نوع تاسیسات مورد مطالعه خودداری شده است.
یافته‌ها: نتایج حاصل از ارزیابی ریسک سامانه آبی مورد مطالعه در پژوهش حاضر با استفاده از روش فیما، نشا‌ن‌دهنده ریسک بالا در تاسیسات 4 تا 6، ریسک پایین در تاسیسات 7و 9 و ریسک متوسط در سایر تاسیسات است. در روش فازی نیز به‌جز تاسیسات 7و9 که دارای ریسک متوسط هستند، سایر تاسیسات با ریسک بالا تشخیص داده شده‌اند. همچنین نتایج روش اصلاح‌شده فیما (فیما مدیریتی) نشان‌دهنده ریسک بالا در تاسیسات 4 تا 6 و ریسک متوسط در سایر تاسیسات است. نتایج حاصل از روش اصلاح شده فازی (فازی مدیریتی)، مطابق با نتایج به دست آمده از روش فیما می‌باشد. همچنین با توجه به نتایج آزمون کای مربع[2]، آزمون‌های فیما و فازی در دو سطح 1 و 5 درصد معنی‌دار می‌باشد اما روش‌های اصلاح شده در این دو سطح معنی‌دار نیستند.
نتیجه‌گیری: نتایج مربوط به روش فازی در این پژوهش به شرایط واقعی سامانه مورد مطالعه نزدیک‌تر است. بنابراین، می‌توان از آن به عنوان روش بومی در منطقه مورد مطالعه استفاده کرد. به دلیل انجام مطالعات در یک سامانه آبی، معنادار نبودن نتایج حاصل از روش‌های اصلاحی، دلیل بر ناکارآمدی این روش‌ها نبوده و می­توان مطالعات بیشتری در این زمینه انجام داد.
کلید‌واژه: پدافند غیرعامل، ارزیابی‌ریسک، مدیریت‌بحران، روش فیما

[1] FEMA
[2] Chi-squared test
متن کامل [PDF 514 kb]   (1152 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/3/6 | پذیرش: 1399/4/19 | انتشار الکترونیک: 1399/8/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb