Pourasghar J, Arab Baferani M, Momenizahed M. A localized Environmental Scanning Model Tailored to Scanning Urban Crises for the Tehran Municipality. Disaster Prev. Manag. Know. 2025; 15 (1) :86-103
URL:
http://dpmk.ir/article-1-722-fa.html
پوراصغر جلال، عرب بافرانی محمدرضا، مومنی زاهد مهرداد. سامانه دیدبانی و بومیسازی مدل متناسب با رصد بحرانهای شهری. دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1404; 15 (1) :86-103
URL: http://dpmk.ir/article-1-722-fa.html
1- دانشگاه جامع امام حسین
چکیده: (1076 مشاهده)
زمینه و هدف فعالیتهای آیندهپژوهی در جهت ارزیابی بهتر فرصتها، تهدیدها و شناسایی موضوعات پُر اهمیت حال و آینده مورد استفاده قرار میگیرند. یکی از روشها و فنون آیندهپژوهی، دیدبانی است. دیدبانی اصطلاحی است که برای توصیف فرآیندهای سازمانیافته جهت جمعآوری، تحلیل و انتشار اطلاعات با ارزش برای حمایت از تصمیمگیری و جلوگیری از غافلگیری استفاده میشود. هدف اصلی این پژوهش نیز ارائه مدل کارآمد برای مدیریت این بحرانها است که برای رسیدن به آن اهداف فرعی چون مطالعه تطبیقی انواع مدلهای دیدبانی و ویژگیها و شاخصههای آنها نیز بررسی گردید.
روش شرکتکنندگان 12 نفر از کارشناسانی بودند که سابقه تحقیق یا کار در حوزه ES و شهرداری تهران داشتند. برای جمعآوری دادهها از مصاحبههای نیمهساختاریافته و بحثهای گروهی متمرکز استفاده شد. پس از بررسی ادبیات و مدلهای موجود (13=n)، ویژگیهای این مدلها ازنظر انطباق با مأموریتهای شهرداری تهران بر اساس نظرات کارشناسان استخراج و رتبهبندی شدند.
یافته ها مدل ES بردلی-تری (1997) با 114 امتیاز در رتبه اول قرار گرفت. مدل نهایی فرآیند ES سه بخش داشت: ورودی، تحلیل و خروجی. بخش ورودی سیستم شامل بخشهای مسئول ES بود. بخش تجزیهوتحلیل مسئول مدیریت سیستم ES بود. بخش خروجی مسئولیت اجرا و اقدام عملیاتی را برعهده داشت.
نتیجه گیری مدل ES ارائهشده در این پژوهش میتواند به مسئولان شهرداری تهران و سایر سازمانهای ایران در پویش بحرانهای شهری کمک کند.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1403/7/19 | پذیرش: 1403/9/13 | انتشار الکترونیک: 1404/1/10