Azizi A, Eskandari Sedgh H, Ghazi A. Smart Disaster Management Solutions for Risk Mitigation and Preparedness in Tehran, Iran. Disaster Prev. Manag. Know. 2023; 13 (2) :252-277
URL:
http://dpmk.ir/article-1-598-fa.html
عزیزی علی، اسکندری صدق حسین، قاضی علی. راهکارهای مدیریت هوشمند بحران در مراحل کاهش خطر و آمادگی در شهر تهران. دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1402; 13 (2) :252-277
URL: http://dpmk.ir/article-1-598-fa.html
1- گروه عملیات اجرای قانون، دانشکده علوم و فنون انتظامی، دانشکاه جامع علوم انتظامی امین، تهران، ایران.
2- گروه علوم کامپیوتر، دانشکده ریاضی و علوم کامپیوتر، پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس، تهران، ایران.
3- گروه برنامهریزی منطقهای، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
چکیده: (1280 مشاهده)
زمینه و هدف شهر تهران بهواسطه تمرکز بیشازحد جمعیت و قرار گرفتن در منطقهای پرخطر ازنظر وقوع بلایای طبیعی با چالشهای جدی در مدیریت بحران روبهرو است. هدف این پژوهش شناسایی نقاط قوت و ضعف (عواملی داخلی) و فرصتها و تهدیدها (عوامل خارجی)، وضعیت مدیریت بحران در شهر تهران در مراحل کاهش خطر و آمادگی و ارائه راهبردهای مدیریت هوشمند بحران و اولویتبندی آنهاست.
روش در این پژوهش از تلفیق روش کمی و کیفی استفاده شده است. روش گردآوری داده، ترکیبی از شیوه اسنادی و کتابخانهای و همچنین مصاحبه نیمهساختاریافته است که طی آن با 10 کارشناس حوزههای شهر هوشمند، مدیریت بحران و برنامهریزی شهری مصاحبه شده است. روش تحلیل این پژوهش روش تحلیل راهبردی یا سوات است و برای اولویتبندی راهبردها از ماتریس برنامهریزی استراتژیک کمی استفاده شده است.
یافته ها باتوجهبه اینکه امتیاز عوامل داخلی برابر با 2/333 و عوامل خارجی عدد 2/351 است. در ماتریس ارزیابی اقدام و موقعیت راهبردی موقعیت راهبردی متناسب برای برخورد با مسئله مدیریت هوشمند بحران در شهر تهران موقعیت تدافعی است. پس از ارزیابی 23 استراژی، باتوجهبه امتیازات جذابیت کل در ماتریس برنامهریزی استراتژیک کمی به ترتیب راهبردهای WT3 با امتیاز جذابیت کل 5/593، ST5 با امتیاز 5/127، WO3 با امتیاز 5/125، WT2 با امتیاز 5/055، WO4 با امتیاز 5/009 و SO1 با امتیاز 4/988 دارای اولویتهای اصلی هستند.
نتیجه گیری درنهایت پس از اولویتبندی 23 راهبرد بهدستآمده، راهبردهای اولویتدار پژوهش نشان میدهند نیاز است تأسیسات و تجهیزات شهری با مکانیابی نادرست در تلفیق با پهنههای با بیشترین میزان ساختوساز نامناسب شناسایی شوند؛ باید ساختوسازها در محدودههای پرخطر بهصورت برخط پایش شوند؛ از بانکهای اطلاعاتی برخط جهت مکانیابی و اصلاح مکان تأسیسات موجود و آتی استفاده شود؛ باید قوانین محدودکننده در جهت منع ساختوساز در حریم مسیلهای سیلخیز تدوین شوند و بر اجرای آنها نظارت دقیق صورت گیرد و همچنین باید سامانه هوشمند مدیریت نوسازی بافت فرسوده جهت تجمیع اطلاعات برخط اینگونه از بافتها و ثبتنام ذینفعان طراحی و اجرا شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/3/22 | پذیرش: 1402/4/5 | انتشار الکترونیک: 1402/6/28