Zamani H, Parvaresh F. Locating Selection and Resource Allocation After a Possible Earthquake in Amol City. Disaster Prev. Manag. Know. 2023; 13 (2) :164-183
URL:
http://dpmk.ir/article-1-572-fa.html
زمانی حامد، پرورش فرشته. مکانیابی بیمارستانهای صحرایی و تخصیص منابع پس از زلزله احتمالی در شهر آمل. دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1402; 13 (2) :164-183
URL: http://dpmk.ir/article-1-572-fa.html
1- دانشکده مهندسی صنایع و سیستمها، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران.
چکیده: (1310 مشاهده)
زمینه و هدف انتقال آسیبدیدگان به مراکز درمانی یکی از چالشهای مهم امدادرسانی در سوانح طبیعی و حوادث انسانساخت است. اغلب به دلیل خسارات ناشی از سانحه، انتقال آسیبدیدگان به مراکز درمانی ایمن در کوتاهمدت ممکن نیست. احداث بیمارستانهای صحرایی در مکانهای مناسب یکی از راهحلهای رایج در این مواقع است. هدف کلی این پژوهش، استفاده بهینه از منابع است تا عملیات امدادرسانی در زمان مناسب و با کیفیت بهتری انجام شود.
روش این پژوهش به مدلسازی ریاضی مسئله مکانیابی بیمارستانهای صحرایی و نحوه تخصیص منابع پزشکی ازجمله پرسنل پزشکی و داروهای موردنیاز به این بیمارستانهای موقت پرداخته و یک مدل برنامهریزی عدد صحیح برای آن ارائه کرده است. برای ارزیابی مدل پیشنهادی نیز دادههای واقعی شهر آمل جمعآوری و از آنها بهعنوان دادههای ورودیِ مدل استفاده شده است. روش حل مدل پیشنهادی نیز یک روش دقیق محسوب میشود که جواب بهینه را با استفاده از نرمافزار بهینهسازی گمز نسخه 25/1 به دست میآورد.
یافته ها نتایج محاسباتی، پارک بنفشه را بهعنوان بهترین مکان برای استقرار بیمارستانهای صحرایی نشان داد. همچنین مشخص شد هر بیمارستان صحرایی مستقرشده، باید 60 تخت داشته باشد. علاوهبراین، تعداد بهینه پرسنل پزشکی و وسایل نقلیه امدادی برای عملیات امدادرسانی تعیین شد. تحلیل حساسیتها نیز نشان داده است اگر هریک از بیمارستانهای واقع در شهر آمل، به سبب سانحه دچار آسیب و غیرفعال شود، میدان 17 شهریور مکان مناسبی برای احداث بیمارستان صحرایی است.
نتیجه گیری این تحقیق میتواند به سازمانها کمک کند تا بهترین تصمیمات را دررابطهبا نحوه استفاده از منابع محدودی که در دسترس هستند، اخذ کنند. نوآوری اصلی این پژوهش مکانیابی بیمارستانهای صحرایی همراه با در نظر گرفتن بیمارستانهای فعال در اطراف نواحی آسیبدیده است تا آسیبدیدگان بتوانند علاوهبر بیمارستانهای صحرایی احداثشده، به بیمارستانهای فعال نیز منتقل شوند. در این مدل، محدودیتی برای اتمام زمان خدمترسانی اعمال شده، بهطوریکه وسایل نقلیه امدادی در مدتزمان محدودی فرصت دارند تا مصدومان را به مراکز امدادی منتقل کنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1402/1/6 | پذیرش: 1402/4/1 | انتشار الکترونیک: 1402/6/28