پیام خود را بنویسید
دوره 12، شماره 2 - ( دوره دوازدهم ،شماره دوم،تابستان 1401 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 241-229 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nikzad J, Motamed H, Mashayekh P, Ghasemi Zad A. Mechanisms of Role-playing NGOs in Crisis Management (Case Study: Iranian Red Crescent Society). Disaster Prev. Manag. Know. 2022; 12 (2) : 7
URL: http://dpmk.ir/article-1-507-fa.html
نیک زاد جمشید، معتمد حمیدرضا، مشایخ پری، قاسمی زاد علیرضا. ساز وکارهای نقش آفرینی سازمان های مردم نهاد در مدیریت بحران (مطالعه موردی: جمعیت هلال احمر ایران). دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1401; 12 (2) :229-241

URL: http://dpmk.ir/article-1-507-fa.html


1- دانشجوی دکتری رشته مدیریت آموزشی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کازرون، ایران
2- استادیار، مدیریت آموزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کازرون، ایران
3- استادیار، برنامه ریزی درسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کازرون، ایران
4- دانشیار مدیریت آموزش عالی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کازرون، ایران.
چکیده:   (1327 مشاهده)
زمینه و هدف: مدیریت بحران جهت پیشگیری از بروز وضعیت‌های بحرانی و به حداقل رساندن آثار مخرب ناشی از بحران‌ها، فرآیندی تخصصی و چندبعدی است که موفقیت آن مستلزم دانش و توان مدیریتی مقتضی می‌باشد. در میان نهادهای متولی مدیریت بحران، سازمان‌های مردم ‌نهاد به‌عنوان مؤسساتی کارآمد و مکمل بخش دولتی، از جایگاه ویژه‌ای برخوردار هستند. سازمان‌های مزبور به دلیل برخورداری از ظرفیت‌هایی نظیر امکان ایجاد پیوندهای عمیق محلی، آگاه­سازی عمومی، انعطاف­پذیری و پاسخگویی سریع، نقش مکمل در مدیریت بحران ایفا کرده و مشارکت آن‌ها در این فرآیند، عمدتاً منجر به بهبود اوضاع می­گردد. نظر به این اهمیت، پژوهش حاضر بر آن است تا با مطالعه موردی جمعیت هلال احمر ایران به‌عنوان برجسته‌ترین سازمان مردم نهاد متولی مدیریت بحران، به ارزیابی نقش سایر سازمان­های مردم ‌نهاد در مدیریت بحران بپردازد.
روش: این تحقیق از نظر هدف، کاربردی است که با رویکرد آمیخته (کیفی و کمّی) با طرح اکتشافی انجام شد. در بخش کیفی از روش تحلیل مضمون و در بخش کمّی از روش توصیفی از نوع پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری آن را در بخش کیفی، مدیران جمعیت هلال احمر و مدیران و خبرگان سایر سازمان­های مردم نهاد به تعداد 20 نفر بوده که ده نفر از آنان با روش نمونه­گیری هدفمند از نوع گلوله برفی به‌عنوان نمونه آماری گزینش شده‌اند؛ به علاوه در بخش کمّی متخصصین جمعیت هلال احمر ایران و اعضای و گروه­های سایر سازمان مردم نهاد که شمار آنها به تعداد 40392 نفر می‌رسد به‌عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شد که بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 381 نفر از آنها با روش نمونه­گیری تصادفی طبقه­ای به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع­آوری داده­ها در بخش کیفی، از دو ابزار فیش و مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده و در بخش کمّی از پرسش­نامه طراحی شده با طیف 5 گزینه­ای لیکرت استفاده شد. روایی صوری، محتوایی و سازه ­ابزارها مورد تأیید قرار گرفت و پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ آن­ها نیز بالای 7/0 محاسبه شد که مورد تأیید بود. جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از آزمون­های تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی استفاده شد.
یافته­ها: نقش سایر سازمان­های مردم نهاد در مدیریت بحران در جمعیت هلال احمر ایران عبارتند از: آموزش­های همگانی، تخصیص منابع، سرمایه اجتماعی، توسعه منابع انسانی و بازسازی و بازتوانی که آموزش­های همگانی با بارعاملی 920/0 دارای تأثیر بیش­تر و سرمایه اجتماعی با بارعاملی 646/0  دارای کم­ترین تأثیر است.
نتیجه­گیری: نتایج نشان داد که سازمان­های مردم نهاد در مدیریت بحران نقش سازنده‌ای دارند و هریک از سایر سمن‌های فعال در کشور می‌توانند با توجه به وظایف و ماهیت وجودی کارکردی خود، در زمان بحران به‌عنوان بازوان اجرایی هلال احمر عمل کنند و تحت مدیریت هلال احمر مبادرت به اقدام نمایند.
شماره‌ی مقاله: 7
متن کامل [PDF 428 kb]   (969 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/3/12 | پذیرش: 1401/3/25 | انتشار الکترونیک: 1401/6/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb