Nikzad J, Motamed H, Mashayekh P, Ghasemi Zad A. Mechanisms of Role-playing NGOs in Crisis Management (Case Study: Iranian Red Crescent Society). Disaster Prev. Manag. Know. 2022; 12 (2) : 7
URL:
http://dpmk.ir/article-1-507-fa.html
نیک زاد جمشید، معتمد حمیدرضا، مشایخ پری، قاسمی زاد علیرضا. ساز وکارهای نقش آفرینی سازمان های مردم نهاد در مدیریت بحران (مطالعه موردی: جمعیت هلال احمر ایران). دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1401; 12 (2) :229-241
URL: http://dpmk.ir/article-1-507-fa.html
1- دانشجوی دکتری رشته مدیریت آموزشی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کازرون، ایران
2- استادیار، مدیریت آموزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کازرون، ایران
3- استادیار، برنامه ریزی درسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کازرون، ایران
4- دانشیار مدیریت آموزش عالی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کازرون، ایران.
چکیده: (1327 مشاهده)
زمینه و هدف: مدیریت بحران جهت پیشگیری از بروز وضعیتهای بحرانی و به حداقل رساندن آثار مخرب ناشی از بحرانها، فرآیندی تخصصی و چندبعدی است که موفقیت آن مستلزم دانش و توان مدیریتی مقتضی میباشد. در میان نهادهای متولی مدیریت بحران، سازمانهای مردم نهاد بهعنوان مؤسساتی کارآمد و مکمل بخش دولتی، از جایگاه ویژهای برخوردار هستند. سازمانهای مزبور به دلیل برخورداری از ظرفیتهایی نظیر امکان ایجاد پیوندهای عمیق محلی، آگاهسازی عمومی، انعطافپذیری و پاسخگویی سریع، نقش مکمل در مدیریت بحران ایفا کرده و مشارکت آنها در این فرآیند، عمدتاً منجر به بهبود اوضاع میگردد. نظر به این اهمیت، پژوهش حاضر بر آن است تا با مطالعه موردی جمعیت هلال احمر ایران بهعنوان برجستهترین سازمان مردم نهاد متولی مدیریت بحران، به ارزیابی نقش سایر سازمانهای مردم نهاد در مدیریت بحران بپردازد.
روش: این تحقیق از نظر هدف، کاربردی است که با رویکرد آمیخته (کیفی و کمّی) با طرح اکتشافی انجام شد. در بخش کیفی از روش تحلیل مضمون و در بخش کمّی از روش توصیفی از نوع پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری آن را در بخش کیفی، مدیران جمعیت هلال احمر و مدیران و خبرگان سایر سازمانهای مردم نهاد به تعداد 20 نفر بوده که ده نفر از آنان با روش نمونهگیری هدفمند از نوع گلوله برفی بهعنوان نمونه آماری گزینش شدهاند؛ به علاوه در بخش کمّی متخصصین جمعیت هلال احمر ایران و اعضای و گروههای سایر سازمان مردم نهاد که شمار آنها به تعداد 40392 نفر میرسد بهعنوان جامعه آماری در نظر گرفته شد که بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 381 نفر از آنها با روش نمونهگیری تصادفی طبقهای بهعنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمعآوری دادهها در بخش کیفی، از دو ابزار فیش و مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده و در بخش کمّی از پرسشنامه طراحی شده با طیف 5 گزینهای لیکرت استفاده شد. روایی صوری، محتوایی و سازه ابزارها مورد تأیید قرار گرفت و پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ آنها نیز بالای 7/0 محاسبه شد که مورد تأیید بود. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی استفاده شد.
یافتهها: نقش سایر سازمانهای مردم نهاد در مدیریت بحران در جمعیت هلال احمر ایران عبارتند از: آموزشهای همگانی، تخصیص منابع، سرمایه اجتماعی، توسعه منابع انسانی و بازسازی و بازتوانی که آموزشهای همگانی با بارعاملی 920/0 دارای تأثیر بیشتر و سرمایه اجتماعی با بارعاملی 646/0 دارای کمترین تأثیر است.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که سازمانهای مردم نهاد در مدیریت بحران نقش سازندهای دارند و هریک از سایر سمنهای فعال در کشور میتوانند با توجه به وظایف و ماهیت وجودی کارکردی خود، در زمان بحران بهعنوان بازوان اجرایی هلال احمر عمل کنند و تحت مدیریت هلال احمر مبادرت به اقدام نمایند.
شمارهی مقاله: 7
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/3/12 | پذیرش: 1401/3/25 | انتشار الکترونیک: 1401/6/28