پیام خود را بنویسید
دوره 11، شماره 3 - ( دوره یازدهم ، شماره سوم، پاییز 1400 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 273-255 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Molaei A. Definition the Principles and Strategies of Smart City Approaching Sustainability and Crisis Management Problems (Case study of Tehran metropolis). Disaster Prev. Manag. Know. 2021; 11 (3) :255-273
URL: http://dpmk.ir/article-1-417-fa.html
مولائی اصغر. تبیین مبانی و راهبردهای شهر هوشمند با رویکرد پایداری در حوزه مدیریت بحران (نمونه موردی؛ کلانشهر تهران). دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1400; 11 (3) :255-273

URL: http://dpmk.ir/article-1-417-fa.html


استادیار دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران؛
چکیده:   (2490 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه شهرهای بزرگ با مسائل و چالشهای عدیده­ای از جنبه پایداری مواجه می­باشند که این موضوع، در مواقع بحرانی و مدیریت پایدار بحران، تبعات منفی بسیاری را به همراه دارد. این مسائل شامل بلایای طبیعی به­ویژه زلزله، سیل، طوفان و نیز چالش­های انسان ساخت مانند اختلالات ترافیکی، زیست محیطی و امنیتی می­گردد. کلانشهر تهران با مسائل متعددی در حوزه بلایای طبیعی به­ویژه زلزله و نیز مسائل ترافیکی، آب و پسماند و انرژی مواجه است که پایداری آن را تهدید می­نماید. در این راستا ایده شهر هوشمند می­تواند با برنامه­ای جامع به عنوان الزامی بی بدیل و کارآمد، برای پایداری شهرها به­ویژه در مواقع بحرانی بکار گرفته شود. از این رو هدف این پژوش، بازشناسی راهبردهای شهر هوشمند از منظر پایداری با تأکید بر مسائل مدیریت بحران می­باشد. 
روش: این مقاله با روش تحقیق توصیفی و تحلیل محتوای متون و استدلال منطقی و با استفاده از شیوه­های مطالعات اسنادی و کتابخانه­ای انجام می­گردد.
یافته­ ها: رویکرد شهر هوشمند پایدار با مدیریت شهری هوشمند و هوشمندسازی فرآیندها، مزایایی همچون تسریع مدیریت مسائل و خدمات­ رسانی، یکپارچه ­سازی تصمیمات و اقدامات مسئولین و مردم، شفافیت و نظارت و کنترل تخلفات، کاستن از سفرهای غیرضروری، صرفه­ جویی در مصرف انرژی را به همراه دارد. شهر هوشمند با استفاده از برنامه­ جامع و زیرساخت­های فن‌آوری ­های نوین، نقش مهمی در حل مسائل شهری به همراه چالش­ها و تهدیدهای مربوط به امنیت و حریم فضای مجازی دارد. کلانشهر تهران با داشتن مسائل مهمی همچون ترافیک، زلزله و آلودگی هوا بستر و زمینه مناسبی برای توسعه شهر هوشمند دارد.
 نتیجه گیری: شهر هوشمند با بهره­مندی از زیرساخت ­های فن‌آوری­ های نوین، شهروندان هوشمند، زندگی هوشمند، اقتصاد هوشمند، دولت هوشمند و محیط هوشمند می­تواند پایداری شهرها را ارتقاء دهد. بررسی تجارب موفق جهانی به­ ویژه در شهرهای پیتسبورگ، تویوتا و سئول نشان می­دهد که مسائل ترافیکی، خدمات شهری، زیست­ محیطی و انرژی را می­توان با قابلیت شهر هوشمند حل نمود. کاربست این تجارب در کلانشهر تهران در مدیریت بحران ناشی از بلایای طبیعی و مسائل انسان ­ساخت به ­ویژه زلزله، ترافیک، آلودگی هوا با مدنظر قرار دادن ملاحظات پایداری و مدیریت بحران و پدافند غیرعامل و امنیت فضای مجازی و ملاحظات فرهنگ ایرانی-اسلامی می­تواند به توسعه پایدار کلانشهر تهران منتهی گردد.
متن کامل [PDF 1587 kb]   (1749 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/2/20 | پذیرش: 1400/3/25 | انتشار الکترونیک: 1400/6/7

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb