Kargar H, Hosseini Z, Eskandari M, Nekooie M A. An overview of the experiences of large-scale urban regeneration interventions and lessons learned to reduce vulnerabilities. Disaster Prev. Manag. Know. 2021; 11 (3) :221-237
URL:
http://dpmk.ir/article-1-410-fa.html
کارگر حمید، حسینی نژاد ژیلا، اسکندری محمد، نکویی محمد علی. مروری بر تجربههای مداخلات بزرگ مقیاس بازآفرینی شهری و درسآموزی برای کاهش آسیبپذیریها. دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1400; 11 (3) :221-237
URL: http://dpmk.ir/article-1-410-fa.html
1- کارشناس ارشد مدیریت بحران، دانشکده پدافند غیرعامل، دانشگاه صنعتی مالکاشتر تهران
2- کارشناسی ارشد معماری گرایش بازسازی پس از سانحه، پژوهشگر، مجتمع پدافند غیرعامل، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران،
3- استادیار دانشکده پدافند غیرعامل، دانشگاه صنعتی مالکاشتر تهران، ایران
4- استادیار دانشکده پدافند غیرعامل ، دانشگاه صنعتی مالکاشتر تهران ، ایران
چکیده: (1974 مشاهده)
زمینه و هدف: با توجه به آسیبپذیری کالبدی پهنههای وسیعی از بافتهای فرسوده مناطق مرکزی و میانی شهرها در برابر زلزله و اولویت حفظ جان ساکنان و شاغلان و حاضرین در این مناطق، فرآیند بازآفرینی شهری میتواند به عنوان یکی از مؤثرترین شیوهها جهت افزایش تابآوری کالبدی به عنوان بخشی از مراحل پیشگیری، آمادگی و مقابله از چرخه مدیریت بحران، در این نواحی مطرح گردد. استفاده از شیوه مداخلات بزرگ مقیاس بازآفرینی شهری با توجه به سرعت کم نوسازی بافتهای فرسوده، ضرورتی حیاتی میباشد.
روش: این پژوهش از نظر هدف، مروری و کاربردی بوده و از نظر نوع دادهها، کیفی است. در این تحقیق به صورت نظاممند، دادههای مورد نیاز از منابع کتابخانهای، سایتهای خبری و مصاحبههای باز و نیمهساختاریافته با برخی از کارشناسان و مدیران فعال در امور شهری، گردآوری شده و با مقایسه و ترکیب دادههای به دستآمده، نتایج پژوهش به روش فراتحلیل، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
یافته ها : وسازی بافتهای فرسوده میبایست در سال 1394 پایان مییافت؛ این در حالی است که عملیات اجرایی بافتهای فرسوده نه تنها خاتمه پیدا نکرده است بلکه در سال 1399 مساحت بافتهای فرسوده شهری با افزایش حدود 7 هزار هکتاری به 148 هزار هکتار افزایش یافته است. از طرفی با توجه به آسیبپذیری کالبدی بافتهای فرسوده و ناکارآمد مناطق مرکزی و میانی شهرها در برابر احتمال وقوع زلزله، این مقاله به دنبال بررسی چگونگی انجام مداخلات بزرگ مقیاس جهت تسریع در فرآیند نوسازی بافتهای فرسوده و کاهش آسیبپذیریهای موجود میباشد. در راستای تحقق این هدف، ضمن بررسی مفهوم رایج بازآفرینی شهری در دنیا، مقایسهای اجمالی از انجام برخی از مداخلات بزرگ مقیاس بازآفرینی شهری در داخل و خارج از کشور انجام داده است.
نتیجهگیری: در این پژوهش ضمن بررسی تاریخچه شکلگیری بازآفرینی شهری بر اهمیت بازشناخت مفاهیم و اهداف بازآفرینی شهری و استفاده از تجارب مداخلات شهرهای موفق دنیا در زمینه رفع آسیبپذیریهای کالبدی و استفاده از روش مداخلات بزرگ مقیاس تأکید شده است. بر اساس مفروضات پژوهش، بازآفرینی شهری فرآیندی مداخلهگر و یک برنامه راهبردی با دیدی آیندهنگر میباشد که همه ابعاد اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، محیطی محدوده هدف را مورد توجه قرار میدهد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/1/27 | پذیرش: 1400/2/28 | انتشار الکترونیک: 1400/6/7