پیام خود را بنویسید
دوره 7، شماره 4 - ( دوره هفتم ،شماره چهارم،زمستان 1396 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 362-352 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammadi A. The Application of Seismic Risk Analysis in Regional Crisis Management by Using Geographic Information Systems (GIS) (Case study: Abadeh, Iran) . Disaster Prev. Manag. Know. 2018; 7 (4) :352-362
URL: http://dpmk.ir/article-1-153-fa.html
محمدی اکبر. کاربرد تحلیل ریسک لرزه ای در مدیریت بحران ناحیه ای با استفاده از سیستم های اطلاعات جغرافیایی (نمونه موردی: شهرستان آباده). دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1396; 7 (4) :352-362

URL: http://dpmk.ir/article-1-153-fa.html


گروه معماری و شهرسازی ، مرکز آموزش عالی فنی مهندسی بوئین زهرا، قزوین ، ایران
چکیده:   (4519 مشاهده)
زمینه و هدف: زمین­لرزه­ها یکی از مهم­ترین مخاطرات طبیعی می­باشند که تأثیرات زیادی بر فعالیت انسان­ها در پهنه ­های جغرافیایی دارند. برای مدیریت خطر زلزله، شناخت پهنه­ های آسیب­ پذیر، یکی از مهم­ترین اقدامات می­باشد. در مطالعات صورت گرفته در ایران، به­ خصوص در سطح منطقه ­ای، تحلیل­های صورت گرفته، بیشتر متمرکز بر خطر لرزه­ ای بوده و تحلیل ریسک لرزه­ ای کمتر مورد توجه میباشد. در تحلیل ریسک لرزه­ ای هدف اصلی، شناخت میزان اثر­گذاری خطر زمین­لرزه بر انسان و فعالیت­های انسانی است. در این مطالعه نیز هدف اصلی ارائه روشی مناسب و کارا برای تحلیل ریسک لرزه­ ای در سطوح فرا­شهری (منطقه) با استفاده از سیستم­های اطلاعات جغرافیایی (GIS) می­باشد.
روش: روش مورد استفاده در این تحقیق، روش توصیفی-تحلیلی می­باشد. به همین منظور پس از شناسایی منابع لرزه­ ای با استفاده از منابعی مثل نقشه­ های زمین­ شناسی، تصاویر ماهواره­ ای و غیره، اقدام به تحلیل خطر لرزه­ ای در سطح محدوده مورد مطالعه گردید، این کار، با استفاده از از روش تعینی انجام شد. در مرحله دوم، پس از شناسایی پهنه­ های آسیب­ پذیر در مقابل زمین ­لرزه، همپوشانی لایه خطر با لایه­ های سکونت­گاه ­ها، میزان جمعیت و همچنین پیشنهادات طرح­ های منطقه ­ای در زمینه بارگذاری جمعیت و فعالیت صورت گرفت و در مرحله آخر، تحلیل ریسک لرزه­ ای  انجام پذیرفت.
 یافته ها: یافته­ های تحقیق را در دو بخش مجزا می­توان مورد بررسی قرار داد. در بخش اول تحلیل ریسک لرزه ­ای منطقه مورد مطالعه، از جنبه سکونت­گاه­ها و جمعیت موجود در آن­ها می­باشد که یافته­ های تحقیق در این بخش، نشانگر این می­باشد که هم از نظر تعداد سکونت­گاه­ها و هم از نظر جمعیت، میزان آسیب ­پذیری در حد متوسط می­باشد. در بخش دوم، تحلیل ریسک لرزه ­ای از جنبه پیشنهادات طرح منطقه­ ای (بار­گذاری جمعیت و فعالیت) مد نظر قرار گرفته که یافته ­ها نشانگر این امر می­باشد که پیشنهاد بار­گذاری جمعیت و  فعالیت­ها بدون توجه به خطر لرزه ­پذیری منطقه، صورت پذیرفته است.
نتیجه گیری: نتایج تحقیق، بیانگر این است در منطقه مورد مطالعه علی­رغم توزیع جمعیت و سکونت­گاه­ها در محدوده خطرمتوسط، به ­دلیل پایین بودن مقاومت واحدهای مسکونی، سیاست­های به سازی و مقاوم ­سازی، باید در اولویت قرار گیرد. در ضمن پیشنهادات طرح منطقه ­ای از نظر تحلیل ریسک لرزه­ ای مناسب نبوده و نیاز به بازیینی دارد. این مطالعه نشانگر قابلیت و توانایی بالای GIS در تحلیل خطر ریسک لرزه ­ای در سطوح فضایی فراتر از شهر است که می­تواند به ­عنوان یک ابزار کارا در مباحث مربوط به برنامه­ ریزی منطقه­ ای و طرح­های آمایشی در ایران، که یکی از کشورهای آسیب­ پذیر در این زمینه می باشد، مورد استفاده قرار گیرد.
متن کامل [PDF 530 kb]   (1373 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/5/5 | پذیرش: 1396/7/26 | انتشار الکترونیک: 1396/10/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb