پیام خود را بنویسید
دوره 6، شماره 2 - ( دوره ششم ، شماره دوم، تابستان 1395 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 174-160 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hosseininezhad Z, Sadeghi N, Kabir H, FAllah Aliabadi S. Introducing a Structure for Cooperatives through Comparing the Capabilities of this Sector to Requirements in Emergency Condition. Disaster Prev. Manag. Know. 2016; 6 (2) :160-174
URL: http://dpmk.ir/article-1-71-fa.html
حسینی نژاد ژیلا، صادقی نیلوفر، کبیر هانی، فلاح علی آیادی سعید. تدوین ساختار بهره گیری از بخش تعاون با مقایسه توانمندی های این بخش و نیازهای شرایط بحران. دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1395; 6 (2) :160-174

URL: http://dpmk.ir/article-1-71-fa.html


1- دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
2- دانشگاه تهران، تهران، ایران
3- دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
4- دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده:   (4146 مشاهده)

زمینه و هدف: وضعیت جغرافیایی، شرایط زیست محیطی و پراکندگی­ های جمعیتی، تنوع و فراوانی رخداد­های طبیعی، آسیب­ پذیری­ ها و پیامد­های آن را در کشورمان افزایش داده­ است و موجبات بروز بحران­ها را فراهم می­­ آورد. این بحران­ها می­توانند تا آنجا پیش روند که فرآیند توسعه را با تأخیر روبرو سازند. این در حالی است که امروزه در جهان، تعاونی­ها به عنوان نهاد مردمی که غالباً تحت حمایت و دسته­ بندی دولت­ها، سازماندهی می شوند، یکی از ابزارهای توسعه و افزایش رفاه اجتماعی محسوب ­می شوند. تجارب ایران و جهان در استفاده از این تعاونی­ها در شرایط اضطراری پس از سوانح، نشان­گر ظرفیت­های این نهادهای مردمی در زمینه­ های متعدد ساماندهی شرایط بحرانی است. این ظرفیت­ها قبل از وقوع سوانح، باعث کاهش آسیب­ پذیری جوامع در برابر سوانح احتمالی می­گردد و پس از وقوع سوانح، با ساماندهی پیامدهای ایجاد شده و رسیدگی به وضعیت آسیب دیدگان و ورود در مراحل مقابله با بحران و بازتوانی، وضعیت جامعه­ ی سانحه دیده را بهبود بخشیده و مانع از کند شدن روند توسعه می شود.

روش: در این مقاله منابع مرتبط به پیامدها و نیازهای جوامع پس از سوانح در ادبیات مدیریت بحران و اسناد حاوی تجارب ایران و جهان از به­ کارگیری بخش تعاون در شرایط بحرانی مرور می­شود. به­ این ترتیب و با تکیه بر روش آنالیز محتوا و مرور موارد تکرار شده در ایجاد ارتباط میان نیازهای پس از سانحه و خدمات تعاونی­های مختلف، از تناظر میان خدمات ارائه شده توسط بخش تعاون در ایران و جهان و نیازهای پیش ­بینی شده در زمان­ های مختلف پس از وقوع سانحه، تعاونی­­ هایی مؤثر در ساماندهی شرایط معرفی می­شوند.

یافته­ ها: این مطالعه ساختاری را  برای چگونگی استفاده از قابلیت­های تعاونی­ها در رفع نیازهای جامعه­ ی مواجه شده با سانحه فراهم می­ آورد.

نتیجه­ گیری: مقاله ­ی حاضر درصدد است با بررسی پیامدها و نیازهای جوامع پس از سوانح از یک سو و از سوی دیگر با مرور اسناد حاوی تجارب ایران و جهان و شناخت بخش تعاون در ایران، به منظور تقلیل بار وظایف و مسئولیت­های دولت در دوران بحران، به تدوین ساختاری برای بهره­ گیری از قابلیت­های بخش تعاون کشور در شرایط بحران بپردازد. به این ترتیب در انتها تعاونی­های مفید معرفی و مدت زمان لازم در رفع هر کدام از نیازهای زمان بحران نیز بیان می­ شوند.

واژه‌های کلیدی: بحران، پیامد، تعاون، سانحه، نیاز
متن کامل [PDF 1698 kb]   (1256 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/2/21 | پذیرش: 1395/4/13 | انتشار الکترونیک: 1395/6/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb