پیام خود را بنویسید
دوره 14، شماره 1 - ( بهار 1403 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 117-102 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Aslani F, Ataeyan E, Bahmani A. Identifying the Effective Indicators of Knowledge Management for the Management of Natural Disasters in Iran. Disaster Prev. Manag. Know. 2024; 14 (1) :102-117
URL: http://dpmk.ir/article-1-649-fa.html
اصلانی فرشید، عطائیان الهه، بهمنی اکبر. شناسایی شاخص‌های مؤثر بر نقش مدیریت دانش در مدیریت بلایای طبیعی. دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1403; 14 (1) :102-117

URL: http://dpmk.ir/article-1-649-fa.html


1- گروه مدیریت دولتی، دانشگاه پیام نور تهران، تهران، ایران.
2- گروه مدیریت کسب‌وکار، دانشگاه پیام نور مازندران، ساری، ایران.
چکیده:   (2561 مشاهده)
زمینه و هدف در سال‌های اخیر، جهان شاهد افزایش حوادث فاجعه‌آمیز در سراسر جهان بوده است. ازاین‌رو، مشکل مهمی که کشورها را به چالش می‌کشد آسیب‌پذیری در برابر بلایای طبیعی است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تبیین شاخص‌های مؤثر بر نقش مدیریت دانش در مدیریت بلایای طبیعی انجام شد.
روش پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی است و از نظر نوع داده‌ها کیفی ـ کمی است. و همچنین از لحاظ نحوه اجرا، این پژوهش توصیفی‌ـ‌پیمایشی است. در پژوهش کنونی، جامعه آماری شامل اعضای ستاد بحران و خبرگان و صاحب‌نظران حوزه مدیریت بحران شهری به تعداد 50 نفر بود. در این پژوهش با توجه به محدود بودن تعداد جامعه آماری و دسترسی به تمام اعضای جامعه، تعداد نمونه برابر با حجم جامعه است. جهت تدوین مبانی، تعاریف و مفاهیم نظری از منابع کتابخانه‌ای استفاده شد که مهم‌ترین منابع قابل‌استفاده شامل کتابخانه دانشگاه، پایگاه مقالات علمی، پایگاه اطلاعاتی و همچنین جست‌وجو در اینترنت بود. مکان انجام پژوهش، سازمان مدیریت بحران استان مازندران بود. به‌منظور جمع‌آوری اطلاعات موردنظر و سنجش متغیر‌های پژوهش، از پرسش‌نامه استفاده‌ شد که روایی و پایایی آن با استفاده از روایی محتوا و آزمون مجدد تأیید شد. در این پژوهش داده‌های جمع‌آوری‌شده توسط پرسش‌نامه با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 22 برای انجام تحلیل‌های آماری مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت. 
یافته ها با توجه به محاسبه ضریب اهمیت هریک از عوامل تشکیل‌دهنده، مجموع امتیازات هریک از این عوامل به‌طور جداگانه محاسبه شد و درنتیجه مشخص شد در ارزیابی عوامل، نمره فرایند مدیریت بحران 327، نمره نقش تجهیزات تخصصی عملیات امداد و نجات 386 و نمره عوامل تأثیرگذار بر مدیریت بحران 468 است.
نتیجه گیری نتایج حاکی از آن است که در ارزیابی، عوامل تأثیرگذار بر مدیریت بحران بر دو عامل دیگر غلبه دارد. عوامل مدیریت دانش در 3 بخش فرایند مدیریت بحران، تجهیزات تخصصی عملیات امداد و نجات و عوامل تأثیرگذار بر مدیریت بحران می‌توانند بر مدیریت بلایای طبیعی تأثیرگذار باشند. مدیریت دانش می‌تواند از طریق اطمینان از در دسترس بودن و دسترسی به اطلاعات دقیق و قابل‌اعتماد در خصوص بلایا و از طریق درس‌آموزی مؤثر، نقش حیاتی ایفا کند. شناسایی عوامل کلیدی دانش بلایا، عاملی برای مدیریت موفقیت‌آمیز بلایا خواهد بود.
 
متن کامل [PDF 7629 kb]   (473 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (129 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1402/10/5 | پذیرش: 1402/12/23 | انتشار الکترونیک: 1403/1/13

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb