Arvan M, Nikoomaram H, Mirzahosseini A, Azizi Z. Comparison of the cost of lost time due to the delay caused by the accident of transportation of dangerous substances in 2 routes with a common origin and destination (case study: Qazvin-Tehran routes). Disaster Prev. Manag. Know. 2023; 13 (1) : 1
URL:
http://dpmk.ir/article-1-565-fa.html
آرون مجید، نیکومرام هانیه، میرزاحسینی علیرضا، عزیزی زهرا. مقایسه هزینه زمان از دست رفته در تاخیر ناشی از حادثه حمل و نقل مواد خطرناک در 2 مسیر با مبداء و مقصد مشترک (مطالعه موردی: مسیرهای قزوین- تهران). دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1402; 13 (1) :9-18
URL: http://dpmk.ir/article-1-565-fa.html
1- دانشجوی دکتری تخصصی مدیریت محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران.
2- استادیار، گروه HSE، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران.
3- استادیار، گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران.
4- استادیار، گروه سنجش از دور و GIS، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران.
چکیده: (898 مشاهده)
زمینه و هدف: در دهههای اخیر، صنعتی شدن جهان سرعت فزایندهای گرفته و با میزان بیشتری از تولیدات صنعتی همراه بوده و همین امر باعث افزایش حمل و نقل کالاها و متعاقب آن مواد خطرناک شده است. حاملین مواد خطرناک بهدنبال کوتاهترین مسیر و کاهش هزینه ها هستند و از طرفی سازمان های پاسخگوی حوادث، مسیر ایمن را مدنظر قرار میدهند. لذا هدف از انجام این پژوهش مقایسه هزینه زمان از دست رفته در تاخیر ناشی از حادثه حمل و نقل مواد خطرناک در 2 مسیر با مبداء و مقصد مشترک (مطالعه موردی: مسیرهای قزوین- تهران) بود.
روش: در پژوهش حاضر با استفاده از یک روش توصیفی- تحلیلی اقدام به محاسبه هزینه تاخیر ناشی از تصادف و حادثه مواد خطرناک و مقایسه 2 مسیر مختلف با مبداء و مقصد یکسان میشود. مطالعه موردی در این تحقیق 2 مسیر قزوین- تهران می باشد که در نقاط با AADT مختلف در طول 2 مسیر اقدام به محاسبه هزینه تاخیر ناشی از حادثه مواد خطرناک نموده و با یکدیگر مقایسه شد.
یافتهها: یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که میزان زمان تلف شده در مسیر یک 1441496 و در مسیر دو 663268 نفر ساعت و هزینه تاخیر در این 2 مسیر به ترتیب مبلغ 96/16 میلیارد ریال و 8/7 میلیارد ریال محاسبه شد. با مقایسه محاسبات بدست آمده تفاوت بیشتر از 2 برابری زمان تلف شده و هزینه ریالی آن مشهود می باشد.
نتیجه گیری: لذا معیار بهدست آمده میتواند بهعنوان یکی از معیار های تاثیرگذار در انتخاب مسیر در حمل و نقل مواد خطرناک لحاظ شده و با انجام تمهیدات لازم در خصوص انتخاب مسیر مناسب بستری فراهم شود تا مواد خطرناک به شکل ایمن حمل و نقل شوند.
شمارهی مقاله: 1
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/1/5 | پذیرش: 1402/1/30 | انتشار الکترونیک: 1402/4/5