Nazari L, Pourshahabi V, Aramesh H, Yaghoubi N M. Validation of effective factors in management of emerging infectious diseases with a focus on covid-19 pandemic. Disaster Prev. Manag. Know. 2023; 12 (4) : 6
URL:
http://dpmk.ir/article-1-555-fa.html
نظری لیلا، پورشهابی وحید، آرامش حامد، یعقوبی نورمحمد. اعتبارسنجی عوامل مؤثر بر مدیریت بیماریهای واگیردار نوپدید با تمرکز بر پاندمی کووید-19. دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1401; 12 (4) :471-480
URL: http://dpmk.ir/article-1-555-fa.html
1- دانشجوی دکتری، گروه مدیریت، واحد زاهدان دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران
2- استادیار، گروه مدیریت، واحد زاهدان دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران
3- استادیار، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
4- استاد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
چکیده: (1043 مشاهده)
زمینه و هدف: کاهش خطر از ارکان توسعه پایدار جامعه است. هدف تحقیق اعتبارسنجی عوامل مؤثر بر مدیریت بحران بیماریهای واگیردار نوپدید با تمرکز بر بیماری کووید-19 می باشد، تا مدیران سازمانها ضمن برخورداری از تفکر سیستمی و الگوی مدیریتی مناسب در کنار عبور همراه با سلامت، منافعی را نیز کسب نمایند.
روش: این پژوهش، از نوع پیمایشی-مقطعی است. گردآوری دادهها از طریق پرسشنامه انجام گردید. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مطلعان نسبت به موضوع مدیریت بحران کرونا از سازمانهای منتخب استان خوزستان در سال 1401 بودند. برابر فرمول کوکران، تعداد نمونه ۳۸۴ نفر برآورد شد که پرسشنامه پژوهش را تکمیل نمودند. برای اعتبارسنجی مدل از مدل معادلات ساختاری با نرم افزارSmartPLS نسخه 3 و SPSS نسخه 23 استفاده گردید.
یافتهها: نتایج بر اساس نظر کارشناسان نشان داد که عوامل علّی بر مدیریت بیماریهای واگیردار نوپدید تأثیرگذار هستند. مدیریت بحران بیماری های واگیردار نوپدید بر راهبردها تأثیرگذار هستند. عوامل زمینه ای و عوامل مداخله گر بر راهبردهای مدیریت بحران تأثیرگذار هستند. در نهایت راهبردها بر پیامدهای مدیریت بحران تأثیرگذار هستند. همچنین شاخص هایQ2، F2و R2(272/0) و GOF (440/0)؛ نشان دادند که برازش مدلهای اندازه گیری، ساختاری و کلی مناسب و مورد تأیید میباشد.
نتیجه گیری: از طریق سازماندهی، هماهنگی و نظارت مستمر در راستای پیشگیری و کاهش پیامدهای نامطلوب بحران ها؛ ضمن عبور همراه با سلامت با درسآموزی و طراحی الگویی در جهت مدیریت بهتر این بحرانها قدم بردارند تا بتوانند در زمینه مدیریت بحران چنین بیماریهای نوپدیدی انباشت دانشی داشته باشند و از این انباشت دانش و تجربه برای سالهای آتی و مدیریت مقابله با بیماریهای جدید مشابه احتمالی و تصمیمگیریهای بهتر استفاده نمایند. لذا ضرورت بازنگری اساسی در الگوی حکمرانی و به طور کلی در الگوی مدیریت بحران بیماریهای واگیردار نوپدید کشور به طور خاص و ویژه محسوس می باشد.
شمارهی مقاله: 6
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/10/11 | پذیرش: 1401/11/23 | انتشار الکترونیک: 1401/12/10