پیام خود را بنویسید
دوره 12، شماره 1 - ( دوره دوازدهم ،شماره اول ،بهار 1401 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 20-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Riahi V, Rostamian M. Assessing the awareness of rural women about the components of natural disaster crisis management (Case Study: Damghan city). Disaster Prev. Manag. Know. 2022; 12 (1) : 1
URL: http://dpmk.ir/article-1-449-fa.html
ریاحی وحید، رستمیان معصومه. سنجش آگاهی زنان روستایی از مؤلفه های مدیریت بحران بلایای طبیعی (مطالعه موردی: شهرستان دامغان). دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1401; 12 (1) :9-20

URL: http://dpmk.ir/article-1-449-fa.html


1- دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.
2- دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.
چکیده:   (1068 مشاهده)
زمینه و هدف: خسارت های ناشی از وقوع حوادث بلایای طبیعی گوناگون در سراسر جهان به ویژه در مناطق روستایی در حال افزایش است. جهت کاهش آسیب های ناشی از بلایای طبیعی باید آگاهی افراد برای مقابله با بلایای طبیعی ارتقا یابد، که در این میان زنان روستایی برخوردار از آگاهی در زمینه مدیریت بلایای طبیعی، می توانند در کاهش آسیب پذیری جامعه روستایی نقش مؤثری داشته باشند. هدف این پژوهش سنجش آگاهی زنان روستایی از مؤلفه های مدیریت بحران بلایای طبیعی در روستاهای شهرستان دامغان می باشد.
روش: این تحقیق توصیفیتحلیلی و از شیوه مطالعه اسنادی و پیمایشی با به کارگیری پرسشنامه، برای پاسخگویی به پرسش تحقیق در شهرستان دامغان استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق 6 دهستان شهرستان دامغان انتخاب شده است که جامعه نمونه 370 نفر از زنان روستایی دهستان های مذکور تعیین شده است. به منظور تجزیه وتحلیل، از آزمون T تک نمونه ای برای مشخص کردن سهم میانگین برخورداری از آگاهی در هر یک از مؤلفه های مدیریت بحران در سه دوره پیش از بحران، حین بحران و پس از بحران پردازش گردید. سپس برای اولویت بندی سطح آگاهی زنان روستایی از مؤلفه های مدیریت بحران بلایای طبیعی از روش آنتروپی به منظور وزن دهی به معیارها  و از مدل تصمیم گیری چندشاخصه تاپسیس (TOPSIS) برای اولویت بندی سطح آگاهی مدیریت بحران در روستاهای شهرستان دامغان استفاده شد.
یافته ها: براساس شاخص های آگاهی مدیریت بحران بلایای طبیعی در ابعاد سه گانه چرخه مدیریت بحران (پیش از بحران، حین بحران و پس از بحران)، وضع موجود سطح آگاهی زنان روستایی دهستان های تویه دروار و رودبار بهتر از سایر دهستان ها است. و همچنین زنان روستایی دهستان های دامنکوه، حومه، قهاب صرصر و قهاب رستاق به ترتیب در پایین ترین سطح آگاهی مدیریت بحران قرار دارند.
نتیجه گیری: زنان به عنوان نزدیک ترین افراد در خانواده نقش ایفا می کنند و با افزایش آگاهی زنان از مؤلفه های مدیریت بحران می توان در زمان وقوع بلایای طبیعی از سطح آسیب ها برای خانواده و افراد کاست، و همچنین شرایط مناسب تری برای آمادگی و بازتوانی رخدادهای پس از آن ایجاد نمود.
شماره‌ی مقاله: 1
متن کامل [PDF 544 kb]   (688 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/6/21 | پذیرش: 1400/8/16 | انتشار الکترونیک: 1401/3/18

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb