پیام خود را بنویسید
دوره 11، شماره 2 - ( دوره یازدهم ، شماره دوم، تابستان 1400 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 190-179 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Vasheghani farahani H, Mardani M R, Sadeh E, Amini sabegh Z. Convergence indicators of water crisis management policies: A review study. Disaster Prev. Manag. Know. 2021; 11 (2) :179-190
URL: http://dpmk.ir/article-1-405-fa.html
واشقانی فراهانی حمید رضا، مردانی محمد رضا، ساده احسان، امینی سابق زین العابدین. شاخص‌های همگرایی خط مشی‌های مدیریت بحران آب: یک مطالعه مروری. دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1400; 11 (2) :179-190

URL: http://dpmk.ir/article-1-405-fa.html


1- دانشجوی دکتری گروه مدیریت دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساوه، ساوه ، ایران.
2- دانشیار و عضو هیئت علمی گروه مدیریت دولتی، دانشگاه امام حسین (ع)، تهران، ایران
3- دانشیار و عضو هیئت علمی گروه مدیریت دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساوه، ایران.
4- دانشیار و عضو هیئت علمی گروه مدیریت دولتی ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد ساوه، ایران.
چکیده:   (1405 مشاهده)
پیش زمینه و هدف: دستیابی به اهداف کلان در کشورها همواره تابعی از خط‌مشی‌گذاری‌های صحیح می‌باشد که لازمه آن، ایجاد همسویی و همگرایی دستگاه‌های متولی، از طریق یک خط مشی‌گذاری جامع و همگرا کننده می‌باشد. بحران آب یکی از مسائلی است که عدم وجود خط‌مشی‌های سازگار و هسمو در آن، می‌تواند موجب ناکارآمدی برنامه‌ها و در نهایت از بین رفتن فرصت‌ها گردد. پیش نیاز این مهم، تعیین شاخص‌های کلیدی در این زمینه می‌باشد. بر همین اساس مطالعه حاضر با هدف شاخص‌های همگرایی خط‌مشی‌های مدیریت بحران آب (به طوری مروری) انجام گردیده است.
روش: این مطالعه مروری با استفاده از روش گراندد تئوری (نظریه داده بنیاد) انجام گرفت. در این راستا مطالعاتی که در راستای هدف پژوهشی بودند، به زبان انگلیسی و یا فارسی نگارش شده بودند، دسترسی به متن کامل آنها ممکن بود و سال چاپ آنها مربوط به ده سال اخیر بود وارد مطالعه گردیدند و مقالات بی نام، بدون تاریخ و غیرعلمی از مطالعه حذف شدند. از دامنه وسیعی از کلید واژه‌ها همچون خط‌مشی، بحران آب، مدیریت آب و همگرایی خط‌مشی، برای بازیابی مطالعات استفاده گردید. برای یافتن مطالعات مرتبط در کنار مطالعه کتابخانه‌ای از پایگاه‌های اطلاعاتی معتبر فارسی و بین المللی استفاده شد. در نهایت 29 مقاله وارد مطالعه گردید و داده‌ها بر اساس روش گراندد تئوری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج بررسی‌های حاکی از آن بود که شاخص‌های همگرایی خط‌مشی‌های مدیریت بحران آب، شامل یازده دسته کلی مشمول بر ارزیابی جامع، توسعه سامانه‌ها، تدوین نظام بهره‌برداری، ارزیابی اقتصادی، مدیریت پایدار منابع، ارتقای نظام مدیریت، برون‌سپاری، استانداردمحوری، ارتقاء فرهنگ عمومی، بهبود ساختار ارتباطی و اقدام بر پایه دولت الکترونیک می‌باشد.
نتیجه گیری: شاخص‌های تعیین شده برای خط‌مشی‌گذاری‌ها در مدیریت بحران آب، کلی بوده و بررسی دقیقی در مورد اینکه این شاخص‌ها در سطوح کلان مطرح هستند و یا در سطح سازمان‌های متولی، انجام نگرفته است. این در حالیست که برخی از شاخص‌ها باید تحت عنوان شاخص‌های استراتژیک و محوری مطرح شوند که برای ایجاد همگرایی در خط‌مشی‌ها باید به عنوان معیارهای کلیدی به آن‌ها توجه ویژه‌ای شود. برآیند بررسی‌های صورت گرفته در تحقیق حاضر به خوبی مبین آن است که تا چه اندازه دستیابی به یک خط‌مشی‌گذاری عمومیِ جامع و صحیح در حوزه مدیریت بحران آب، در عین حال که بسیار حیاتی است، از پیچیدگی و جنبه‌های متعددی برخوردار می‌باشد.
 
متن کامل [PDF 515 kb]   (519 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/1/26 | پذیرش: 1400/2/13 | انتشار الکترونیک: 1400/3/9

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb