Feyzi Koshki F, Rasooli F, Haji Mohammadi H. Studying the synoptic patterns governing the happening of large flood in karoon basin. Disaster Prev. Manag. Know. 2019; 9 (1) :22-34
URL:
http://dpmk.ir/article-1-236-fa.html
فیضی کوشکی فاطمه، رسولی فهیمه، حاجی محمدی حسن. بررسی الگوهای همدیدی حاکم بر رخداد سیلاب های کلان حوضه کارون. دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1398; 9 (1) :22-34
URL: http://dpmk.ir/article-1-236-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت مناطق خشک و بیابانی دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد ، مشهد ، ایران .
2- دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت و کنترل بیابان دانشگاه تهران، تهران ، ایران.
3- دانشجوی کارشناسی ارشد آب و هواشناسی سینوپتیک دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
چکیده: (3196 مشاهده)
زمینه و هدف: بدون شک سیلاب به عنوان یک بلای طبیعی شناخته شده است. سیل در حقیقت افزایش ارتفاع آب رودخانه و مسیل و بیرون زدن آب از آن و اشغال بخشی از دشتهای حاشیه رودخانه میباشد که میتواند با غرقاب نمودن منطقه باعث وارد آمدن خسارات بر ساختمان و تاسیسات عمومی شده و تلفات انسانی و دامی به همراه داشته باشد در مواردی نیز سیل میتواند ناشی از افزایش سطح آب دریاچه و یا دریا باشد که در این موارد جریان بادهای شدید تاثیر زیادی خواهد داشت.
روش: از این رو با توجه به اهمیت موضوع به بررسی سیلابهای حوضه کارون پرداخته شد و برای تحلیل سیلابهای کلان در این حوضه، از 12 ایستگاه هیدرومتری در بازه زمانی 2015-1986 استفاده شد. برای بررسی دادههای سری زمانی، همگنی ران تست و نرمالیته انجام پذیرفت. سپس برای تعیین زمان تداوم سیل، مقادیر مثبت بین دو صفر متوالی مبنای محاسبه قرار گرفت.
یافتهها: پس از مشخص شدن سیلابهای کلان حوضه که دارای بیشترین حجم رواناب خروجی از حوضه بودند، دادههای جو بالا از مرکز ملی پیش بینیهای محیطی/علوم جو(NCEP/NCAR) در شبکههای با قدرت تفکیک 5/2 در 5/2 درجه استخراج گردید. بررسی حاکی از آن بود 4 الگو در رخداد سیلابهای کلان منطقه دخیل هستند.
نتیجهگیری: نتایج تحلیل ها نشان دادند که بیشترین فراوانی رخداد سیل در منطقه ماه آپریل میباشد. منابع تامین کننده رطوبت منطقه نیز شناسایی شد که نقش دریای خزر و مدیترانه بصورت زوجی و دریای سرخ در انتقال و شارش رطوبت به منطقه مشخص شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1397/5/8 | پذیرش: 1397/6/10 | انتشار الکترونیک: 1397/12/19