پیام خود را بنویسید
دوره 8، شماره 4 - ( دوره هشتم،شماره چهارم،زمستان 1397 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 372-365 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ebadati M, Barmayehvar B. Evaluation, prioritization and risk management in Excavation projects. Disaster Prev. Manag. Know. 2019; 8 (4) :365-372
URL: http://dpmk.ir/article-1-223-fa.html
عبادتی محمد، برمایه ور بهنود. ارزیابی، اولویت بندی و مدیریت ریسک در پروژه های گودبرداری. دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1397; 8 (4) :365-372

URL: http://dpmk.ir/article-1-223-fa.html


1- دانشجوی دکتری گروه مهندسی عمران و عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن، ایران
2- استادیار و عضو هیئت علمی دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر، تهران، ایران
چکیده:   (4485 مشاهده)
زمینه و هدف: پروژه­های گودبرداری با توجه به اهمیت و پیچیدگی‌های اجرایی و نبود ساختارهای قانونی مناسب برای کنترل این گونه پروژه­ها تبعات اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی فراوانی را با خود به همراه دارد. عدم اجرای صحیح در این گونه پروژه­ها موجب شده است سالانه خسارت‌های فراوان جانی و مالی ناشی از فروریزش گودها بوجود بیاد. با بررسی حوادث ساختمانی رخ­داده در طی دهه گذشته، مرحله گودبرداری بیشترین خسارت را به پروژه تحمیل کرده است. همین امر موجب شده تا بررسی ریسک‌های ایمنی، فنی و اجرایی این پروژه‌‌ها بسیار مهم و حیاتی باشد.
روش: در این پژوهش سعی شده است با مروری بر روش‌های مورد استفاده در گودبرداری و با شناسایی و بررسی مناسب خطرهای موجود و استفاده از نظرات خبرگان به تجزیه و تحلیل ریسک­ها پرداخته و با استفاده از روش تصمیم­گیری چند معیاره به بهینه کردن و الویت بخشی ریسک‌‌ها پرداخته شود.
یافته ها: عمده­ترین ریسک­های موجود در پروژه­های گودبرداری مربوط به وضعیت خاک، بارهای دینامیکی در مجاورت گود و ایستایی ذاتی همجواری­ها است. مطالعات متعددی نشان می­دهد که بی­توجهی به وضعیت خاک و شرایط محیطی اطراف تاثیر بسزایی در بروز حوادث و کاهش ایمنی در پروژه‌های گودبرداری دارند که منجر به خسارات مالی و جانی زیادی می­گردد.
نتیجه گیری: با توجه به ریسک‌های مورد بررسی که هر یک به نحوی باعث تحمیل هزینه هایی ناخواسته به متولیان پروژه­ها می­شود، برای تمامی ریسک­های مختلف وزن­هایی بدست آمده است که بزرگی هر وزن و یا سنگینی آن نشان دهنده اهمیت بالای آن می­باشد. هرچقدر ارقام مربوط به وزن هر ریسک بزرگتر باشد تبعات ناشی از آن حادثه بیشتر و هزینه­های بالاتری را به متولیان پروژه تحمیل می­کند. بنابراین می­توان اولویت­بندی مناسبی برای تخصیص بودجه در جهت ایمنی پروژه­ها با توجه به هزینه­بر بودن آن­ها اعمال کرد.
متن کامل [PDF 385 kb]   (3511 دریافت)    
نوع مطالعه: ترویجی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1397/3/16 | پذیرش: 1397/4/20 | انتشار الکترونیک: 1397/9/13

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb