پیام خود را بنویسید
دوره 8، شماره 1 - ( دوره هشتم،شماره اول ،بهار 1397 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 91-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Saidi N, Ghaderi A, Dezhan M. Crisis management and feasibility in using oil mulch to stabilize sand and wind erosion control . Disaster Prev. Manag. Know. 2018; 8 (1) :81-91
URL: http://dpmk.ir/article-1-186-fa.html
سعیدی نعیمه، قادری علی، دژن محسن. مدیریت بحران و امکان‌سنجی در استفاده از مالچ نفتی در تثبیت شن های روان و کنترل فرسایش بادی . دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1397; 8 (1) :81-91

URL: http://dpmk.ir/article-1-186-fa.html


1- فیزیک و حفاظت خاک، دانشکده کشاورزی، داشگاه ولی عصر (عج)، رفسنجان، ایران
2- ‎اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان.
3- اداره کل منابع طبیعی و آبخیز داری جنوب کرمان، ایران
چکیده:   (4414 مشاهده)
زمینه و هدف: فرسایش بادی در بسیاری از نقاط جهان، از جمله در مناطق کم باران، یکی از شاخص­ترین فرایندهای بیابان­ زایی است و کشور ایران به لحاظ موقعیت جغرافیایی به صورت جدی با این معضل روبرو است. در این راستا و در این مطالعه سعی بر آن داریم که به بررسی برخی روش‌های کنترل رسوبات بادی و به طور ویژه تأثیر مالچ نفتی برای تثبیت شن­ های روان بپردازیم.
روش: این پژوهش به لحاظ ماهیت از نوع کاربردی و به لحاظ روش اجرا، توصیفی و تحلیلی محسوب می­شود که بنا به ضرورت پژوهش ترکیبی از مطالعات کتابخانه­ ای، یعنی کاوش در متون موجود، مشاهده برخی تصاویر ماهواره­ ای، مراجعه به نهادهای دولتی ذی‌ربط، انجام مصاحبه و دریافت داده‌های موجود و نیز بازدیدهای میدانی انجام شده است. در نهایت از تجمیع داده­ ها راهکارهای منطقی جهت مدیریت صحیح مقابله با فرسایش بادی صورت پذیرفت.
یافته ­ها: خشکسالی‌­های چند سال اخیر جنوب استان کرمان، پوشش گیاهی فقیر موجود در بیابان را نیز از بین برده و افزایش سرعت باد منطقه به همراه آن روند بیابان­ زایی و ایجاد شن‌های روان را افزایش داده است. عوامل یاد شده شدت فرسایش بادی در کانون­های بحرانی را در پی داشته است، به­ طوری­ که در دشت قلعه ‌گنج نابودی درختچه­ ها و درخت­ زارهای موجود در منطقه را به دنبال داشته است. روند رو به رشد تپه­ های ماسه­ ای روستاهای منطقه را تهدید و باعث مهاجرت تعداد زیادی از روستائیان شده است. بازدیدهای میدانی منطقه و بررسی پژوهش‌های موجود نشان می­دهد که استفاده از مالچ نفتی می­تواند به عنوان یک راهکار عملی برای کنترل فرسایش بادی و شن­ های روان در منطقه قلعه گنج مورد استفاده قرار گیرد.
نتیجه گیری: آن­چه که بیشتر در کشور، در مبحث کنترل فرسایش بادی و جلوگیری از گرد و غبار مطرح است استفاده از مالچ نفتی می­باشد. مالچ نفتی مزایای زیادی داشته و روشی موثر در جلوگیری از شن­های روان می­باشد. اما تخریب محیط زیست به وسیله مالچ ­های نفتی استفاده از آن را محدود به شرایط خاص می­کند.
متن کامل [PDF 672 kb]   (2547 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/8/4 | پذیرش: 1396/10/12 | انتشار الکترونیک: 1396/12/5

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb