زمینه و هدف: منطقه 9 شهر مشهد با وسعت بیش از 3275 هکتار و جمعیت بـالغ بر 329562 نفر، یکی از مهمترین مناطق این شهر است که با سه گسل مهم (جنوب مشهد، سنگ بست- شاندیز و توس ) تهدید شده است. وجود کاربری های مهمی مانند دانشگاه فردوسی، مراکز تربیت معلم شهید خورشیدی و شهید بهشتی، آموزشکده شهید منتظری و همچنین مراکز آموزشی غـیرانتفاعی همچون مـرکز آمـوزش سازمان همیـاری شهرداریهای خراسان رضـوی و... نشان دهنده اهمیت بالای این منطقه از دیدگاه شهری است. بنابراین، بررسیهای مربوط به آسیب پذیری لرزه ای منطقه 9 شهر مشهد و یافتن بهترین مدل برای بررسی آن یکی از ضروریات مدیریت شهری مشهد است.
روش: مطالعه حاضر از نوع توصیفی و ازلحاظ ماهیت کاربردی است. برای جمع آوری داده ها، مطابق استانداردها و پیشنیازهای مدل رادیوس، از سازمانهای مربوطه استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با توجه به روشهای مبتنی بر پایگاه اطلاعاتی و با بهره گیری از مدل رادیوس و نرم افزارهای مبتنی بر رویکرد سیستم اطلاعات جغرافیایی صورت پذیرفت.
یافته ها: در سناریوی گسل جنوب مشهد، بیشترین خسارت و در سناریوی گسل توس، کمترین خسارت به منطقه وارد میشود و در کل، محدوده هایی که دارای تراکم ساختمانی و جمعیتی بالا بوده اند، بیشترین آسیب پذیری و محدوده هایی که نوع خاک از جنس سنگی بوده است و تراکم متوسط و پایینی داشته اند، کمترین آسیب پذیری را دارند.
نتیجه گیری: دوری و نزدیکی از گسل در شدت آسیب پذیری مؤثر است. با استفاده از یافته ها، مدل رادیوس از سطح دقت و کارایی بالایی برخوردار است.
نوع مقاله: مطالعه پژوهشی
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |