پیام خود را بنویسید

جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای رضائی

دکتر امیر بسطامی نیا، دکتر محمدرضا رضائی، دکتر محمدحسین سرائی،
دوره ۸، شماره ۳ - ( دوره هشتم،شماره سوم،پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: در حال حاضر، با کاربرد بیش­تر در علوم اجتماعی، مفهوم تاب‌آوری با قاعده و اصول خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرد و توانایی برای بازیابی و زنده ماندن، یکی از اشکال مطلوب آن است. علاوه بر این ارزش­های گوناگون و گاه متضاد در داخل همه‌ی سیستم­های اجتماعی وجود دارد. این موضوع که یک پیامد بر دیگری ترجیح داده شود و یا وضعیت موجود حفظ شود، باید مورد توجه قرار گیرد. بنابراین مطالعه حاضر به تبیین و تحلیل تاب‌آوری اجتماعی در حوزه مدیریت سوانح طبیعی تاکید کرده است.
روش: این تحقیق یک مطالعه مروری است که از منابع کتابخانه­ای و اینترنتی مختلف استفاده شده و از مجموع ۱۴۵ مقاله و کتب یافته و بررسی شده، مستندات ۹۰ مقاله و کتب مرتبط و معتبر در رابطه با تاب‌آوری اجتماعی استخراج و مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: با توجه به مباحث مطرح شده در این تحقیق، سه بعد مهم تاب‌آوری اجتماعی شناسایی شد؛ ۱. توانایی­های بازیگران اجتماعی به ‌منظور مقابله و غلبه بر تمامی دشواری‌های بدیهی، ۲. ظرفیت و توانایی آنها برای یادگیری از تجارب گذشته و تعدیل آنها به منظور تحت فشار گذاشتن چالش‌های جدید در آینده (ظرفیت‌های انطباقی) و ۳. توانایی آنها در ایجاد نهادهایی که رفاه فردی و نیرومندی اجتماعی پایدار در برابر بحران‌های حال و آینده (ظرفیت‌های دگرگون‌ شونده) را پرورش می‌دهند را مورد ملاحظه قرار داده­اند.
 نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که تاب‌آوری اجتماعی به جای یک وضعیت معین یا ویژگی‌های یک نهاد و موجودیت اجتماعی، به عنوان یک فرآیند پویا درک می‌شود که در زمان­ها و مکان­های مختلف، استراتژی­ها و برنامه­های مختلفی برای مقابله با فاجعه دارد. در تاب آوری اجتماعی افراد در زمان و مکان زیست محیطی، محیط اجتماعی و نهادی خاص خود مطالعه می شوند. به این‌ترتیب، این یک مفهوم عقلانی است تا یک مفهوم ذاتی. یادگیری‌ اجتماعی، تصمیم‌گیری مشارکتی و فرآیندهای تحول جمعی به عنوان جنبه‌های اصلی و محوری تاب‌آوری اجتماعی شناخته می‌شوند. تاب‌آوری اجتماعی نه‌ تنها یک مفهوم پویا و رابطه‌ای است بلکه یک نوع درک عمیق سیاسی است.

خانم منصوره رضائی منش، دکتر حمید صفاری،
دوره ۹، شماره ۳ - ( دوره نهم ، شماره سوم، پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه و هدف: تجربه زلزله­ های گذشته و تحلیل­های عددی تأیید می­کند که مدت دوام حرکت قوی زمین می­تواند بطور قابل­ توجهی درجه خرابی سیستم­های مهندسی عمران را تحت تأثیر قرار دهد. با این حال اگر مدت دوام به یک پارامتر توصیف کننده شدت حرکت زمین، مانند اوج سرعت یا اوج شتاب یا شتاب طیفی مرتبط شود، آنگاه می­تواند یک پیش­بینی کننده قوی خسارت برای اهداف مهندسی فراهم کند.
 روش: در این پژوهش نخست به تعریف انواع مختلف دوام لرزه­ای پرداخته شد. در ادامه اثر دوام زلزله بر خرابی سازه ­ها مورد مطالعه قرار گرفت و خسارت ناشی از زلزله ­های با دوام قابل توجه بر سازه های بتن مسلح بررسی گردید. به منظور بررسی دوام زلزله­ های ایران، ابتدا رکوردهای شتابنگاشت با محدوده­ های بزرگای گشتاوری بزرگ­تر و یا مساوی ۵ استخراج گردید و سایر مشخصات آن­ها نظیر فاصله از گسل، متوسط سرعت موج برشی تا عمق ۳۰ متری و مکانیزم گسلش در کاتالوگ درج گردید.
 یافته­ ها: در این پژوهش به کمک برنامه­ نویسی دو دوام بازه ­ای و یکنواخت در سطوح ۰۵/۰، ۱/۰، ۱۵/۰، ۲/۰، ۲۵/۰ و ۳/۰ شتاب ثقل زمین محاسبه شد و با استفاده از دوام ­های محاسبه شده نمودار پراکنش داده­ های ایران ترسیم گردید و حدود دوام در آستانه­ های شتاب متفاوت مورد بحث قرار گرفت. مطالعات نشانگر حساسیت و آسیب­ پذیری ساختمان­های بتنی و مخصوصا با سیستم قاب خمشی در زلزله ­های با دوام بالا می­باشد درحالی­که در طراحی­ به این مساله توجه نمی­شود و لازم است ملاحظات کافی در آئین­ نامه­ های طراحی بدین منظور لحاظ شود.
نتیجه­ گیری: رابطه­ سازی دوام می­تواند بر اساس روابط معتبر خارجی و یا داخلی صورت پذیرد. این بدان معناست که به هنگام تحلیل خطر زلزله با توجه به مشخصات منابع لرزه­ای اطراف ساختگاه نه تنها شتاب بلکه دوام زلزله احتمالی را می­توان برآورد نمود و از آن در محاسبات سازه ­ای به ویژه سازه­ های بتنی خمشی جهت کاهش خسارات بطور موثری استفاده نمود.

دکتر حسن دارابی، خانم ریحانه آَشتیانی، خانم مونا رضائی انور، خانم ندا فارسی زاده،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( دوره یازدهم ، شماره دوم، تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده

پیش زمینه و هدف: فضای شهری عرصه تعاملات اجتماعی و برخوردهای رودررو است که این امر ناشی از توان بالای این‌گونه فضاها در انواع مبادلات از جمله؛ اطلاعات و مانند آن می‌باشد. گسترش بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ اثرات قابل‌توجهی بر این تعاملات گذاشته و در الگوهای تحرک و تعامل انسان، تغییرات زیادی را به‌طور اخص در شهرها ایجاد کرده است. این در حالی است که فضاهای شهری می‌توانند در گسترش و در عین‌حال پیشگیری این بیماری، نقش بسزایی ایفا کنند. هدف پژوهش حاضر، شناسایی پیوند میان فضای باز شهری و بیماری کووید-۱۹ است که در چارچوب رویکردی کیفی و کمی انجام ‌گرفته است.
روش: ابتدا مطالعات مرتبط، شناسایی و پس از تحلیل محتوای آن‌ها، مقولات تبیین شده در آن‌ها کدگذاری شد. در مرحله بعد، کدها در اختیار ۳۰ نفر از نخبگان و خبرگان دانشگاهی در حوزه شهرسازی و مدیریت شهری قرار گرفت. نتایج در قالب چهار معیار اصلی دسته‌بندی و با استفاده از روش آنتروپی شانون ضریب اهمیت هر معیار و زیر معیار مشخص شد.
یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان داد که فضای شهری از طریق ۴ شاخص طراحی شهری تاب آور با مقدار WJ ۲۳۵۷/۰، برنامه‌ریزی فضای سبز با مقدار WJ ۰۹۷۴/۰، شهر هوشمند با مقدار WJ ۰۶۲۷/۰ و حمل‌ونقل با مقدار WJ ۰۵۴۹/۰، به ترتیب به‌منظور غلبه بر بیماری کووید-۱۹ ایفای نقش می‌کند.
نتیجه‌گیری: تأثیر بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ را می‌توان از سه جنبه در طراحی فضای باز شهری مورد­ بررسی قرارداد: اول، راهکارهایی که در این شرایط با کم‌ترین آسیب بر زندگی عادی مردم، مانع از انتقال و شیوع آن گردد. دوم، راهکارهایی در طراحی فضای باز شهری که به افزایش سطح ایمنی بدن منجر می‌شود و سوم، بهبود تعاملات اجتماعی است، به‌ طریقی که افراد، با رعایت فاصله اجتماعی، ارتباط مناسب را به‌صورت بصری و کلامی و مانند آن داشته باشند. در نهایت می‌توان گفت در دوران بحران همه‌گیری کووید-۱۹، عوامل دیگر در طراحی شهری که کم‌تر مورد­ توجه قرارگرفته وجود دارند و این موضوع،‌ نیازمند مطالعات گسترده‌تری می‌باشد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb