دوره 6، شماره 3 - ( دوره ششم ، شماره سوم ، پاییز 1395 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 236-224 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه زابل،سیستان و بلوچستان
2- دانشگاه زابل، سیستان و بلوچستان
3- دانشگاه زابل ، سیستان و بلوچستان
4- دانشگاه زابل ،سیستان و بلوچستان
چکیده:   (5407 مشاهده)

زمینه و هدف: تحلیل ریسک پذیری نواحی حساس یکی از مراحل مهم در فرآیند مدیریت یکپارچه بحران است و به عنوان یکی از نیازهای اساسی مراحل پیشگیری و آمادگی در برابر بحران تلقی می‌شود؛ لذا با شناخت صحیح نواحی‌های آسیب پذیر و اتخاذ سیاست‌های مناسب بلند مدت و کوتاه مدت امکان کاهش اثرات منفی بحران‌های آتی ممکن می‌a,د. بنابراین هدف از این پژوهش پهنه بندی نواحی آسیب پذیر از سوانح طبیعی با تاکید بر مدیریت بحران می‌باشد.

روش: جامعه آماری 21 روستای آسیب پذیر از سوانح طبیعی در شهرستان هیرمند می‌باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی و داده های مورد نیاز از نقشه های GIS  استخراج شده است. همچنین برای تلفیق نقشه‌ها و وزن دهی به لایه‌ها از مدل وزن دهی سلسله مراتبی AHP استفاده شده است.

یافته ها: یافته های پژوهش حاکی از آسیب پذیری خیلی کم و متوسط در 17 روستای مورد مطالعه و 4 روستا در معرض آسیب پذیری بسیار بالا در شهرستان هیرمند به دلیل نزدیکی بیشتر به حوزه های سیل خیز و طوفان‌های شدید محلی بوده است.

نتیجه گیری: با عنایت به این امر لزوم ایجاد حفاظ و حصار و سد در برابر سرریزهای رودخانه ای و طوفان‌های شدید احساس می‌شود. همچنین نیاز به اصلاح مسیر طبیعی رودخانه از طریق افزایش ظرفیت آبگیری رودخانه با لایروبی نیز هست.

متن کامل [PDF 650 kb]   (1778 دریافت)    
نوع مطالعه: ترویجی | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/3/30 | پذیرش: 1395/6/2 | انتشار الکترونیک: 1395/7/5

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.