پیام خود را بنویسید
دوره 10، شماره 3 - ( دوره دهم، شماره سوم، پاییز 1399 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 218-211 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fanni Z. The analysis the view of right to the urban life and facing Coronavirus (COVID- 19). Disaster Prev. Manag. Know. 2020; 10 (3) :211-218
URL: http://dpmk.ir/article-1-342-fa.html
فنی زهره. تحلیل دیدگاه حق زندگی شهری و مواجه با بحران ویروس کووید 19. دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1399; 10 (3) :211-218

URL: http://dpmk.ir/article-1-342-fa.html


دانشیار گروه جغرافیای انسانی و آمایش، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده:   (2620 مشاهده)
زمینه و هدف: با افزایش ضریب شهرنشینی و تبادلات اقتصادی-تجاری، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی بین شهرهای جهان، زمینه شیوع اپیدمی ها بیشتر شده است. چالش های ناشی از مهمترین عاملی که می تواند سطح استقلال، اختیارات و حاکمیت شهرها را متاثر سازد و با تبدیل شدن به بحرانی، آثار ویژه ای بر قدرت و سطح تحمل یا تاب آوری شهرها (عمدتا مردم آسیب پذیر آنها) داشته باشد، می تواند از منظر رویکرد و مفهوم حق به شهر بررسی شود. هدف مطالعه حاضر، تحلیل ارتباط میان دیدگاه حق زندگی شهری برای همه شهروندان و پیامدهای بحران کووید 19 در شهرهاست. پرسش اصلی و مبنایی این بررسی مروری این است که: با تاکید بر نظریه و رویکرد حق برای زندگی شهری، وضعیت و شرایط مردم ساکن شهرها در مواجه با بحران کرونا، چگونه است؟ چه راهکارهایی ضرورت بیشتری دارند؟
روش: روش پژوهش، مروری-تحلیلی و مبتنی بر یک «نظریه شهری» است که ضمن بررسی دیدگاه ها و منابع مرتبط، به ارائه راهبردها و راهکارهایی برای کاهش اثرات منفی پدیده موردمطالعه پرداخته است.
یافته ها: این مطالعه، موضوع حق به زندگی برای مردم آسیب پذیر شهری در دوره مبارزه با بیماری کرونا را با پایه رویکرد و مفهوم «حق برای شهر» هانری لوفور، بررسی کرده است. یک حق جمعی که بر مدیریت دموکراتیک، یکپارچگی ملی و وابستگی متقابل همه حقوق مدنی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی شناخته شده بین المللی تأکید دارد. کرونا ویروس جدید، علاوه بر همه پیامدهای اجتماعی-اقتصادی، منطق حاکم بر سیاست و اخلاق جهانی را هم روشن تر کرد به این معنا که واقعیتی کاملا مادی و دانشی با سیستم های اخلاقی و سیاسی، وابستگی متقابل شدیدی دارد که باعث شده تا افراد علاوه بر حفظ حقوق فردی، به دنبال سلامت بستگان و دیگر ساکنان شهر هم باشند. در اغلب کشورها، سازمان ها و نهادهای مدنی و شهری، رایزنی ها و اقدامات گوناگونی مرتبط با حفظ سطحی از توانمندی و قدرت اجتماعی-اقتصادی مردم شهرها آغاز و به نتایج موثری دست یافته اند.
نتیجه گیری: این بررسی نشان داد که تاثیرات این بحران بر شرایط و کیفیت زیست مردم شهرها بطور کلی شباهت زیادی باهم داشته اند ولی بطورخاص، تفاوت های زیادی بین شرایط زندگی شهری در دنیا دیده می شود که بستگی زیادی به شرایط و سطح تاب آوری اجتماعی-اقتصادی و مدیریتی شهرها داشته است. همچنین این مطالعه با تاکید بر دیدگاه و اهمیت حقوق زندگی شهری، تنها راه حل اساسی مواجهه با این بیماری و بحران ناشی از آن را، تقویت همبستگی و انسجام محلی-ملی می داند؛ راهی که به سلامتی اکثریت و نه سود اقتصادی اقلیتی از افراد جامعه می انجامد.
متن کامل [PDF 393 kb]   (1500 دریافت)    
نوع مطالعه: ترویجی | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/2/26 | پذیرش: 1399/3/27 | انتشار الکترونیک: 1399/8/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb