دوره 14، شماره 2 - ( تابستان 1403 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 177-158 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه جغرافیا طبیعی (ژئومورفولوژی)، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
چکیده:   (5780 مشاهده)
زمینه و هدف زمین‌لرزه یکی از پدیده‌های طبیعی و مخاطره‌آمیز بر روی کره زمین است که به‌علت میزان صدمات و شدت آن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. بنابراین شناخت پارامتر‌ها و پیش‌بینی زمین‌لرزه یکی از اقدامات ضروری برای کاهش خسارات، توسعه زیرساخت‌های مقاوم و جلوگیری از از دست رفتن زندگی جوامع انسانی است. هدف از پژوهش حاضر پیش‌بینی بزرگای زمین‌لرزه احتمالی در بخش شاهرود شهرستان خلخال با استفاده از شبکه عصبی است. 
روش در این پژوهش از شبکه عصبی پرسپترون چندلایه برای پیش‌بینی بزرگای زمین‌لرزه استفاده شد. 
یافته ها نتایج حاصل از پژوهش نشان داد در مناطق گسله به‌ویژه گسل کلور رخداد زمین‌لرزه با بزرگای 1 تا 3 ریشتر در منطقه با مجموع 70 درصد دارای احتمال بیشتری است، اما به‌خاطر مجهول بودن بخشی از داده‌های زمین‌لرزه با بزرگای بالای 6 ریشتر، از عوامل تأثیرگذار دیگر استفاده شده که این امکان را برای شبکه عصبی پرسپترون چندلایه در بخش پیش‌بینی فراهم می‌سازد تا با تشکیل ماتریس و مقایسه‌ آن نتایج نهایی ایجاد شود. همچنین پیش‌بینی وقوع زمین‌لرزه با بزرگای 4 تا 6 در آینده، با 26 درصد احتمال متوسطی دارد، اما پیش‌بینی زمین‌لرزه‌هایی با بزرگای 7 تا 10 ریشتر توسط مدل پرسپترون چندلایه با مجموع 4 درصد دارای احتمال خیلی پایینی است. 
نتیجه گیری درنهایت پیشنهاد می‌شود در مطالعات آتی، برای پیش‌بینی هرچه بهتر و دقیق‌تر زمین‌لرزه‌ها در منطقه موردمطالعه، از مدل‌های مبتنی بر روش‌های یادگیری ماشینی استفاده شود.
 
متن کامل [PDF 12555 kb]   (456 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (440 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/12/24 | پذیرش: 1403/3/20 | انتشار الکترونیک: 1403/6/28

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.