دوره 14، شماره 1 - ( بهار 1403 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 81-60 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه مهندسی صنایع، دانشگاه ایوانکی، ایوانکی، ایران.
چکیده:   (3433 مشاهده)
زمینه و هدف نگرانی فزاینده درمورد تغییرات اقلیم باعث افزایش آگاهی در زمینه نقش اساسی اکوسیستم‌‌های جنگلی شده است. به‌طور معمول، 36 درصد از کل مساحت جنگل‌های جهان، آتش‌سوزی‌های جنگلی را تحمل می‌کنند. آتش‌سوزی بر روی عملکرد اکوسیستم و جنگل تأثیر می‌گذارد و سبب فرسایش خاک و تغییر چرخه کربن بر اقلیم و پوشش گیاهی و اراضی می‌شود. پژوهش حاضر با تمرکز بر علل آتش‌سوزی غیرطبیعی جنگل‌ها با منشأ انسانی شامل آتش‌سوزی عمدی و غیرعمدی در جست‌وجوی شناسایی و تحلیل سیاست‌های مدیریت بحران آتش‌سوزی جنگل‌هاست. 
روش برای این منظور، ابتدا مدل پویایی سیستم مدیریت بحران آتش‌سوزی جنگل‌ها با مشارکت سیاست‌گذاران منابع طبیعی استان لرستان و داده‌‌های حریق جنگل‌های زاگرس شمالی در نرم‌افزار ونسیم نسخه 6/4 طراحی شد. پس از اعتبارسنجی، مدل در افق 20ساله شبیه‌سازی شد و با توجه به نتایج تحلیل حساسیت مونت‌کارلو، سیاست‌های مدیریت بحران آتش‌سوزی جنگل‌ها مبتنی بر سه استراتژی پیشگیری از وقوع بحران آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع زاگرس شمالی، فرماندهی و مدیریت حادثه آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع زاگرس و بازسازی پس از بحران آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع زاگرس شمالی شناسایی شد و با اعمال سیاست‌های هر استراتژی به‌طور جداگانه بر روی مدل، نتایج مورد مقایسه قرار گرفت.
یافته ها بر مبنای یافته‌‌های حاصل از شبیه‌سازی مدل، سیاست‌های ترکیبی منتخب شامل: 1. تأمین تجهیزات حفاظتی جنگل‌ها، 2. متناسب‌سازی تعداد محیط‌بانان با تراکم جنگل‌ها، 3. آموزش تخصصی نیرو‌های امدادی و حفاظتی، 4. آگاهی مردم از پیامد‌های تخریب جنگل‌ها با استفاده از رسانه‌‌های محلی و ملی، 5. حمایت از نهاد‌های مردمی و آموزش نیرو‌های داوطلب بومی حامی جنگل‌ها و مراتع، 6. توسعه سیستم‌‌های اطلاع‌رسانی حادثه، 7. توسعه سیستم پشتیبان تصمیم مبتنی بر مدیریت دانش آتش‌سوزی جنگل‌ها، 8. توسعه سیستم فرماندهی حادثه و سامان‌دهی هماهنگی بین سازمانی در حین حادثه و 9. بررسی و تحلیل ریشه‌ای علل هر حادثه آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع زاگرس شمالی ارائه شد.
نتیجه گیری مدل پیشنهادی، مدلی کاربردی از پویایی‌شناسی سیستم آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع به‌منظور سیاست‌گذاری مدیریت بحران آتش‌سوزی جنگل‌هاست و کارایی آن با توجه به داده‌‌های منابع طبیعی جنگل‌های زاگرس شمالی در استان لرستان نشان داده شده است.
 
متن کامل [PDF 14009 kb]   (803 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (552 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/9/21 | پذیرش: 1402/11/1 | انتشار الکترونیک: 1403/1/13

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.