پیام خود را بنویسید
دوره 6، شماره 2 - ( دوره ششم ، شماره دوم، تابستان 1395 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 107-97 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jahani R, Tazike Lamsaki E. Principles of Designing Urban Flexible Spaces with Disaster Management Approach (Case study: Old Contexts of Gorgan). Disaster Prev. Manag. Know. 2016; 6 (2) :97-107
URL: http://dpmk.ir/article-1-52-fa.html
جهانی رضا، تازیکه لمسکی ایمان. اصول طراحی فضاهای انعطاف پذیرشهری با رویکرد مدیریت بحران (نمونه مورد مطالعه: بافت فرسوده شهر گرگان). دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1395; 6 (2) :97-107

URL: http://dpmk.ir/article-1-52-fa.html


1- دانشگاه آزاد اسلامی، گنبدکاووس، ایران
2- واحد گنبد کاووس، دانشگاه آزاد اسلامی، گنبدکاووس، ایران
چکیده:   (10076 مشاهده)

زمینه و هدف: آسیب پذیری بافت های فرسوده شهری ‌در برابر حوادث طبیعی و غیرطبیعی و کمبود شدید فضاهای باز عمومی در این مناطق‌ جهت تجمع و پناه گرفتن مردم در مواقع بحران، وضعیت این بافت ها را در حین وقوع حوادثی همچون زلزله، سیل و آتش سوزی، بحرانی‌تر می‌سازد؛ از طرف دیگر کمبود فضاهای مناسب شهری برای ایجاد سرزندگی و نشاط بیشتر در محلات فرسوده، قدیمی‌ و نامناسب شهرها، ایجاب می‌کند که فضاها و مکان های مناسبی ‌از سطح شهرها (به­ خصوص در بافت‌های فرسوده و میانی شهر که به شدت از فقر سرانه های خدماتی، رفاهی و فضای سبز رنج می برند)، احداث گردند تا به ارتقاء کیفیت زندگی ‌در شهرها و افزایش تاب آوری شهر کمک کنند. آن چه در این میان اهمیت دارد این است که فضاها باید با انعطاف پذیری لازم در عین حال که موجب ایجاد سرزندگی و رونق در بافت‌های قدیمی و فرسوده شهری می‌شوند و به بازآفرینی این بافت ها کمک می کنند، در مواقع بحرانی کاربرد و کارآیی لازم را نیز از جهت مدیریت بهینه بحران در محلات شهری داشته باشند.

روش: در این تحقیق که به روش توصیفی، تحلیلی انجام شده است، ابتدا مفهوم بافت های فرسوده شهری، مدیریت بحران و تعریف فضاهای شهری و انعطاف پذیری در فضاهای شهری مورد مطالعه قرارگرفته و پس از معرفی اجمالی نمونه مورد مطالعه (محدوده ای در بافت قدیم و فرسوده شهر گرگان)، معیارهایی جهت مناسب بودن فضاهای شهری برای مدیریت بحران و انعطاف پذیری این فضاها ارائه شده است.

یافته: یافته ها ‌نشان‌ می‌دهد که عوامل فراوانی در مدیریت بهینه بحران در بافت های شهری دخیل هستند که در این میان از دیدگاه معماری می‌توان به ‌ویژگی‌های فضایی‌ و مکانی‌ فضاهای باز و بسته موجود در مکان های باز و عمومی شهری ‌همچون ‌تطبیق‌پذیری ‌فضاها، تنوع‌پذیری (فضاهای‌ چند عملکردی) تغییرپذیری، قابلیت توسعه ‌و ایجاد تغییرات ‌در فضاهای باز و بسته، به عنوان صفات فضاهای انعطاف پذیر شهری با رویکرد مدیریت بحران، اشاره کرد.

 نتیجه گیری: در مورد مبحث مدیریت بحران در بافت های شهری، به­ویژه بافت های قدیمی و فرسوده شهری از دیدگاه برنامه ریزی شهری و مکان یابی فضاهای مناسب جهت اسکان موقت و اضطراری پژوهش های متعددی به انجام رسیده که در اغلب آن ها بر ضرورت پیش بینی فضاهای باز شهری در محلات مختلف و تعریض معابر و دسترسی ها تاکید شده است؛ ولی از منظر و دیدگاه معماری و اینکه فضاهای انعطاف پذیر و چند منظوره شهری با رویکرد مدیریت بحران چه ویژگی هایی باید داشته باشند، تحقیق و پژوهشی صورت نگرفته است که پژوهش حاضر به این موضوع پرداخته است و در انتهای این پژوهش طراحی انجام شده برای یک نمونه موردی در محدوده مورد مطالعه نیز ارائه گردیده است.

متن کامل [PDF 1663 kb]   (3889 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/12/4 | پذیرش: 1395/2/7 | انتشار الکترونیک: 1395/6/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

نظرات کاربران
نظر ارسال شده توسط Your Name or Email در تاریخ 1396/9/17
mohadese_shahmohamadi@yahoo.com

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb