پیام خود را بنویسید
دوره 9، شماره 3 - ( دوره نهم ، شماره سوم، پاییز 1398 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 277-292 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hosseini A, Omidvari F. Assessment of Non-Physical Vulnerability at the Neighborhood Scale after Post-Earthquake Reconstruction Experience with a Qualitative Approach (Case study: Qodqoon neighborhood in Boroujerd). Disaster Prev. Manag. Know. 2019; 9 (3) :292-277
URL: http://dpmk.ir/article-1-289-fa.html
حسینی علی، امیدواری فرشیده. ارزیابی آسیب پذیری غیرکالبدی در مقیاس محله بعد از تجربه بازسازی پس از زلزله با رویکرد کیفی (نمونه موردی: محله قدغون بروجرد). دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1398; 9 (3) :292-277

URL: http://dpmk.ir/article-1-289-fa.html


1- 1کارشناسی ارشد معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی و مربی دانشکده مهندسی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
2- کارشناسی ارشد معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی و مربی گروه معماری موسسه آموزش عالی کارون اهواز، اهواز، ایران
چکیده:   (2514 مشاهده)

زمینه و هدف: فرایند بازسازی ­پس ­از ­سوانح در جوامع در حال ­توسعه، گرایش بالایی به نوسازی کالبدی خرد مقیاس دارد. ریشه این گرایش که عدم توجه به مسائل غیرکالبدی را در بر دارد، می­توان در فقدان تخصص در مقیاس کلانِ برنامه­ریزی، فقدان سازوکارهای مشارکت اجتماعی و ملاحظات سیاسی حاکم بر این کشورها یافت که کاهش آسیب پذیری را موجب نشده و در بسیاری از مواقع، افزایش آن را نیز به دنبال خواهد داشت. هدف اصلی این پژوهش بررسی میزان کاهش آسیب پذیری غیرکالبدی محله قدغون بروجرد در فرآیند بازسازی پس از زلزله فروردین ماه 85، با توجه به شاخص‏ها و معیارهای کاهش آسیب پذیری در مقابل زلزله ، می باشد.
روش: این تحقیق به روش توصیفی و با رویکرد کیفی، از طریق مطالعه اسنادی به استخراج شاخص­ها پرداخته و پس از ارزیابی محله در زیرشاخص­ها از طریق روش AHP و وزن دهی به آن­ها و تهیه نقشه در محیط GIS این شاخص ها در محله قدغون ، مورد بررسی قرار می دهد.
یافته­ ها: شاخص­های غیرکالبدی مورد بررسی در دسته­های مدیریتی، همه­شمولی، اسناد هدایت شهری، خدمات­رسانی، جمعیتی، آمادگی اجتماعی، اقتصادی و پژوهشی دسته­بندی شده­اند. با وقوع زلزله 1385 بروجرد، فرصت مناسب بازسازی صحیح با هدف کاهش آسیب­پذیری در محله قدغون طی فرایند نادرست12ساله ، بازسازی از دست رفت که ما در 5 دسته از شاخص­های فوق افزایش آسیب­پذیری را نشان داده و در3دسته دیگر میزان ثابت آسیب ­پذیری را نتیجه می گیریم.
نتیجه­ گیری: نتایج بدست آمده نشان می دهد که عدد آسیب­ پذیری ­غیرکالبدی محله، 473/4 از 5 بوده که وضعیتی بسیار نامناسب را در مقابل سوانح آتی ترسیم می کند. نتیجه اینکه فرآیند بازسازی محله قدغون با توجه به شاخص های صرفا کالبدی، نه تنها موجبات کاهش آسیب پذیری محله در تمامی مولفه ها را در بر نداشته بلکه آسیب پذیری را به مراتب بیشتر کرده است.

متن کامل [PDF 830 kb]   (775 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/2/15 | پذیرش: 1398/3/20 | انتشار الکترونیک: 1398/7/17

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb