پیام خود را بنویسید
دوره 5، شماره 3 - ( دوره پنجم ، شماره سوم ، پاییز 1394 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 220-210 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Doosti A, mohtat N, asadian zargar N. Physical recovery plan for a possible earthquake in Tehran and Alborz province, (vulnerability reduction and preparation). Disaster Prev. Manag. Know. 2015; 5 (3) :210-220
URL: http://dpmk.ir/article-1-24-fa.html
دوستی افسانه، محتاط نیلوفر، اسدیان زرگر نعیمه. برنامه بازتوانی کالبدی زلزله احتمالی استان تهران و البرز با رویکرد کاهش آسیب‌پذیری در مناطق شهری. دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1394; 5 (3) :210-220

URL: http://dpmk.ir/article-1-24-fa.html


1- . دانشگاه شهید بهشتی. تهران. ایران
2- دانشگاه شهید بهشتی
3- دانشگاه شهید بهشتی
چکیده:   (8427 مشاهده)

زمینه و هدف: وقوع زلزله در استان تهران و البرز سبب پیامدهای ناگوار انسانی، خسارت­های سنگین اقتصادی و نیاز به تخصیص حجم زیادی از منابع و فعالیت­های کشور در زمان بازتوانی خواهد شد. از این رو ضروری است برنامه­ریزی بر مراحل قبل از سانحه در جهت کسب آمادگی و شناخت آسیب­پذیری تمرکزکند. در مقاله حاضر تلاش شده، چارچوب برنامه­ریزی استراتژیک ضمن شناخت عوامل درونی و بیرونی اثرگذار بر برنامه، راهبردهایی مناسب جهت کسب آمادگی در مرحله قبل و پس از زلزله احتمالی برای مناطق شهری  معرفی شود.

روش: این مقاله مبتنی بر رویکردی توصیفی-تحلیلی بوده که در راستای پیشبرد اهداف، نقاط قوت، ضعف، فرصت­ها و تهدیدهای فراروی کاهش آسیب­پذیری کالبدی و آمادگی در برابر زلزله از طریق مطالعه­ی اسناد، کتب، رسالات و مقالات، همچنین تولید نقشه­ احتمال وقوع زلزله و نقشه آسیب­پذیری و آنالیز آن­ها شناسایی و مورد ارزیابی واقع شد و در نهایت با انجام تحلیل سوات راهبردها تعیین و سیاست­هایی در جهت تحقق آن­ها پیشنهاد  گردید. در این مقاله نقشه­های مورد نیاز در نرم­افزار ArcGIS تهیه شده است.

یافته ­ها: نقشه پهنه­بندی خطر استان تهران و البرز نشان داد که 12% از سطح منطقه در پهنه خطرپذیری زیاد و بسیار زیاد قرار دارد که شهر تهران، کرج و شمیرانات در این محدوده واقع­اند و از مرکز منطقه به لبه­ها میزان خطر کم می­شود. مواردی چون گرایش به خرید خانه دوم بین مردم در حومه شهر، امکان تحولات سازنده و مثبت در ساختارهای کالبدی شهر تهران به سبب آگاهی مسئولین از اثرات زلزله  و موقعیت ویژه  و امکانات استان در کشور از مهم­ترین ظرفیت­های فراروی تحقق برنامه­های آمادگی و کاهش خطر است. از سوی دیگر تجمع دارایی­ها و آمادگی پایین سازمان­ها برای پاسخ­گویی در زمان بحران از عمده موانع تحقق آن است.

نتیجه­ گیری: بازسازی، فرصتی برای برنامه­ریزی آینده و حفظ گذشته است؛ با آماده­سازی کالبدی جامعه می­توان از اثرات و پیامدهای مخرب زلزله کاست و سبب بازسازی پایدار شد. از مهم­ترین استراتژی­های تدوین شده برای مقطع زمانی پیش از رخداد زلزله تهیه سیستم اطلاعاتی جامع برای شناخت دقیق در حوزه­هایی همچون شناخت ذی­النفع­ها  یا پتانسیل منطقه برای تامین مصالح در زمان بازسازی و  همچنین تعداد نیروی کار ماهر در تمامی بخش­های ساخت است، که سبب کاهش سردرگرمی مسئولین و تصمیم­گیری بهتر آن­ها درحوزه تامین مصالح، نیروی کار و ... می­شود.

متن کامل [PDF 1043 kb]   (4401 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/8/6 | پذیرش: 1394/12/26 | انتشار الکترونیک: 1395/1/29

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb