پیام خود را بنویسید
دوره 7، شماره 3 - ( دوره هفتم ،شماره سوم،پاییز 1396 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 238-225 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jalali T. Place-Space attachment in post-war reconstructed regions (Case Studies: Europe after WWII and Imposed War) . Disaster Prev. Manag. Know. 2017; 7 (3) :225-238
URL: http://dpmk.ir/article-1-155-fa.html
جلالی تارا. حس تعلق فضایی- مکانی مناطق در بازسازی پس از جنگ موارد مطالعاتی: اروپای پس از جنگ دوم جهانی و دفاع مقدس. دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1396; 7 (3) :225-238

URL: http://dpmk.ir/article-1-155-fa.html


بازسازی پس از سانحه، دانشگاه شهید بهشتی و دانشجوی دکتری معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب، تهران، ایران
چکیده:   (5221 مشاهده)
زمینه و هدف: جنگ ها فارغ از مبانی فکری حاکم بر آنها، همواره تخریب و ویرانی مکان را به دنبال دارند و بازسازی پس از جنگ با رویکرد احیای حس تعلق فضا-مکانی می­تواند پیوند عاطفی میان انسان و مکان را برقرار نماید. در این راستا، زندگی معاصر علیرغم تمام ایده­ های نوین و ذات حرکت رو به جلو، همواره نیازمند یادآوری خاطرات گذشته برای حفظ بنیان­ های اجتماعی می­باشد و همین امر است که ادراک ذهنی افراد را در منظری ذهنی-ارزیابانه، از محیط پیرامون آنها شکل می­دهد.
روش: پژوهش حاضر با مرور اسناد موجود از جنگ جهانی دوم در اروپا و همچنین جنگ تحمیلی و بیانی توصیفی- تفسیری به بررسی پیشینه و مطالعه حس تعلق فضا-مکانی و اثرات جنگ بر آن پرداخته و سپس بازسازی شهری در جنگ جهانی دوم را در کنار بناهای یادبود و یادگارهای آن مورد بررسی قرار می دهد. در نهایت با توجه به خاستگاه متفاوت جنگ در ایران، بازسازی مناطق آسیب ­دیده و دیدگاه­ های موجود مبنی بر حفظ آثار جنگ در راستای تمایز آن با سیاست اروپایی، طی مطالعه اسناد و بازدید میدانی انجام شده در بهار 1396، از مناطق بازسازی شده، مورد بررسی قرار گرفته است.
یافته ها: یافته های این پژوهش را می­توان در دو بخش کلی تقسیم­ بندی نمود. ابتدا موضوع جنگ و احیای حس تعلق بازماندگان در تجربه بازسازی اروپا پس از جنگ جهانی دوم با در نظرگرفتن سیاست­های متفاوت موجود در کشورهای درگیر در زمینه بازسازی و در بخش بعدی بررسی بازسازی پس از جنگ در ایران پژوهشگر را در مسیری هدایت نمود که تفاوت در نتیجه کار بازسازی و روش­های احیای هویت پیشین را در نگرش­ها و دیدگاه ­های حاکم بیان می­نماید.
نتیجه­ گیری: نتایج حاصل حاکی از آن است که در جنگ تحمیلی، حس تعلق خاطر در ارتباط مستقیم با مذهب و دفاع از اعتقادات شیعه با حفظ شرایط جنگی در جبهه­ ها، بسیاری افراد را برای دیدار از آن مناطق فرا می­خواند. اما در اروپا خاستگاه ملی­ گرایانه جنگ دوم جهانی، در کنار سیاستِ فراهم آوردن زیر ساخت­ها و احیای شهرها عموماً به گونه­ ای مشابه با آنچه پیش از جنگ وجود داشته، در نهایت منجر به ساخت ابنیه به منظور بزرگداشت کشته­ شدگان و یادبود برای جنگ شده است. بازسازی مناطق جنگ­ زده ایران نه با ساختی فیزیکی، که با حفظ محیط و فضای جنگ به عنوان امری مقدس، خاطرات را روایت می­کند.
متن کامل [PDF 1131 kb]   (1707 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/4/7 | پذیرش: 1396/6/12 | انتشار الکترونیک: 1396/7/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb