پیام خود را بنویسید
دوره 7، شماره 4 - ( دوره هفتم ،شماره چهارم،زمستان 1396 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 331-320 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Malakzadeh A, Mansoursamaei M, Nouri Jouybari S. Distributed Fiber Optic Sensors a New Method to Reduce of Damages Caused by Various Disasters and Events in Tehran's Urban Buildings. Disaster Prev. Manag. Know. 2018; 7 (4) :320-331
URL: http://dpmk.ir/article-1-150-fa.html
ملک زاده عبداله، منصورسمائی محسن، نوری جویباری سودابه. حسگرهای توزیعی فیبرنوری روشی نوین برای کاهش خسارات ناشی از حوادث و بلایای مختلف در سازه‌های شهری تهران. دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1396; 7 (4) :320-331

URL: http://dpmk.ir/article-1-150-fa.html


1- مرکز لیزر و اپتیک دانشگاه جامع امام حسین(ع)،تهران،ایران
2- دانشکده علوم پایه ، دانشگاه جامع امام حسین(ع)،تهران،ایران
3- دانشکده علوم پایه گروه فیزیک ، دانشگاه مازندران،بابلسر،ایران
چکیده:   (4763 مشاهده)
زمینه و هدف: بلایای طبیعی و غیرطبیعی همچون زلزله، سیل، طوفان، جنگ، اقدامات تروریستی و خرابکارانه و... همواره خسارات‌ جانی و مالی فراوانی را به کشور تحمیل می‌کنند. احتمال بروز این بلایا در کلان شهر تهران، یکی از چالش‌ها و دغدغه‌های مهم پیش روی مردم و مسئولان شهری و کشوری است. تراکم بالای جمعیت و نبود ایمنی مناسب در بسیاری از سازه‌های مسکونی و تجاری و همچنین توسعه روز افزون سازه‌های شهری در پایتخت کشور، ما را بر آن داشت که در این مقاله به بررسی روش‌های مطمئن‌تر برای جلوگیری از خسارات احتمالی ناشی از این وقایع پرداخته و نمونه‌های استفاده شده از این روش‌ها را ارائه کنیم. سازه‌هایی همچون پل‌، برج، مترو، سد ذخیره کننده آب، لوله‌های انتقال انرژی، مراکز حساس تجاری، سیاسی، امنیتی، نظامی و... از جمله مکان‌هایی در شهر تهران هستند که خسارات وارد بر آن‌ها زیان‌بارتر و خطرناک‌تر از خسارات وارد بر اماکن عادی است. ازجمله مهم‌ترین کارها در حوزه مدیریت بحران و پدافند غیرعامل، انجام اقدامات مناسب و هشدار دهنده قبل از وقوع چنین حوادثی می‌باشد تا از وسعت تلفات بیشتر پیشگیری نماید. یکی از فناوری‌های نوین در زمینه کاهش خسارات ناشی از بلایای طبیعی و غیرطبیعی که در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا به روش‌های دیگر ترجیح داده‌ شده است، استفاده از حسگرهای توزیعی فیبر نوری می‌باشد.
روش: در این حسگرها پرتو لیزر وارد فیبر می‌شود و به دلیل وجود مواضع و موانع ذاتی درون فیبر، نور ورودی دچار پراکندگی شده و مقداری از آن بازتاب می‌شود. وجود اختلالاتی در سر راه فیبر، نور بازتابی از آن مکان مشخص را افزایش می‌دهد و بروز اختلال در آن مکان را آشکار می‌کند.  کاربرد فراوان این حسگرها در زمینه‌های پدافندی موجب شده تا در این مقاله به بررسی برخی از انواع پرکاربرد آن‌ها بپردازیم.
یافته‌ها: در حسگرهای توزیعی فیبر نوری با اندازه‌گیری تغییرات استاتیکی و یا دینامیکی ایجاد شده در امتداد یک فیبر می‌توان یک سنسور توزیعی فیبری برای تغییرات دما، فشار، تنش، کرنش و لرزش‌های مکانی برای بیش از ده‌ها یا صدها کیلومتر ساخت.
نتیجه‌گیری: کنترل سازه‌های بزرگ در برابر لرزش‌، ترک‌ و شکستگی‌های ایجاد شده ناشی از قدمت سازه‌ها، نشست، رطوبت، سرما و گرمای هوا، خوردگی و همچنین بلایای مختلف، و هشدار وقوع حادثه از قبل به مراکز تعیین شده ازجمله کاربردهای بسیار موثر این سیستم‌ها می‌باشد که می‌توان در سازه‌های تهران از آن‌ها استفاده کرد.
متن کامل [PDF 1027 kb]   (2926 دریافت)    
نوع مطالعه: ترویجی | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/4/11 | پذیرش: 1396/8/2 | انتشار الکترونیک: 1396/10/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb