پیام خود را بنویسید
دوره 7، شماره 2 - ( دوره هفتم، شماره دوم ، تابستان 1396 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 57-44 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hatami Nejad H, Atashafrooz N, Arvin M. Flood hazard zonation using multi-criteria analysis and GIS (case study: Izeh Township). Disaster Prev. Manag. Know. 2017; 7 (2) :44-57
URL: http://dpmk.ir/article-1-131-fa.html
حاتمی نژاد حسین، آتش افروز نسرین، آروین محمود. پهنه‌بندی خطر سیل با استفاده از تحلیل چندمعیاره و GIS مطالعه موردی: شهرستان ایذه. دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1396; 7 (2) :44-57

URL: http://dpmk.ir/article-1-131-fa.html


1- دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2- دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران
چکیده:   (6702 مشاهده)
زمینه و هدف: وقوع سیلاب‌های متعدد در مناطق مختلف کشور همواره خسارات فراوانی را در زمینه‌های مختلف به همراه داشته است ازاین‌رو تهیه و تدوین یک طرح جامع و کامل در زمینه کنترل سیلاب امری ضروری به نظر می‌رسد. توسعه مناطق مسکونی و شهری در حاشیه رودخانه‌ها و بستر سیلاب‌دشت‌ها بدون توجه به شرایط هیدرولوژیکی و هیدرولیکی حاکم بر رودخانه، باعث افزایش خطر سیلاب می‌شود. لذا مدیریت سیلاب و شناسایی پهنه‌های در معرض خطر برای کاهش آسیب‌های ناشی از سیل و به حداقل رساندن خسارت و کنترل آن در محیط شهری و روستایی امری ضروری است. هدف انجام این پژوهش پهنه‌بندی خطر سیلاب در شهرستان ایذه است.
روش: برای رسیدن به این هدف از 11 شاخص شامل، آبخوان‌ها، اقلیم، پوشش گیاهی، ارتفاع، خاک‌شناسی،  فاصله از شبکه آبراه‌ها ، سازنده‌های زمین‌شناسی، کاربری اراضی، هم تبخیر، هم‌بارش و هم‌دما استفاده‌شده است. با استفاده از روش AHP وزن نسبی معیارها به‌دست‌آمده است و با بهره‌گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی لایه‌های موردنظر هم‌پوشانی شده‌اند.
یافته ­ها: نقشه نهایی پهنه‌بندی سیلاب نشان داد که حدود43 درصد از شهرستان در پهنه خطر خیلی زیاد، 14/16 درصد در پهنه خطر زیاد، 46/12 درصد در پهنه خطر متوسط، 91/10 درصد در پهنه خطر کم و 3/8 درصد خیلی کم از لحاظ سیل‌گیری قرار دارد. به‌طورکلی حدود60 درصد از پهنه‌های شهرستان درخطر سیل‌گیری خیلی زیاد و زیاد است.
نتیجه‌گیری: طبق نقشه ارزیابی خسارت، بیشترین خسارت مربوط به مناطق شهر ایذه، سوسن شرقی و غربی و روستاهای دنباله رود جنوبی است. می‌توان گفت مناطقی که در موقعیت کوهستانی واقه شده‌اند، درخطر سیل‌گیری قرار دارند. زیرا تمام این مناطق در بین کوه‌ها و یا محل تلاقی دره‌ها و تنگه‌ها واقع ‌شده‌اند. به‌طورکلی می‌توان گفت نقشه‌های ریز پهنه‌بندی خطر سیلاب، به مدیریت غیر سازه‌ای سیل کمک می‌کند و به مدیران برنامه‌ریزی این امکان را می‌دهد تا بخش‌های امن‌، از نظر سیل‌خیزی را برای توسعه انتخاب کنند.
متن کامل [PDF 1099 kb]   (2654 دریافت)    
نوع مطالعه: ترویجی | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/2/17 | پذیرش: 1396/4/18 | انتشار الکترونیک: 1396/6/11

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb